A rostokban gazdag táplálék javítja a 2-es típusú cukorbetegségben és a magas vérnyomásban szenvedő betegek vérnyomását, koleszterin-szintjét és vércukorértékét – derült ki egy új tanulmányból, amelyről az Orvostovábbképző Szemle Online számolt be.
A fehérjék, a rostok, a vitaminok és az ásványi anyagok csökkent, a szénhidrátok és a zsírok túlzott bevitele emeli a koszorúserek megbetegedéseinek esélyét. Bár a rostdús táplálkozás kedvező hatásai ismertek, a szív-, érrendszeri betegségekkel való összefüggéseinek eddig igazolásai korlátozottak voltak.
A kutatók 200, alacsony glikémiás indexű diétát folytató, 2-es típusú cukorbetegségben és magas vérnyomásban szenvedő felnőtt betegnél hat hónapon keresztül 20-25 százalékkal emelték meg a táplálék rosttartalmát. Az eredmények szerint a táplálkozás megváltoztatásának hatására jelentősen javultak a vérnyomás, az LDL koleszterinszint és az éhomi vércukorszint értékei.
A rostok a tápcsatornában megkötik a koleszterin részecskéket, még mielőtt azok felszívódnának, és így a koleszterin a rosttal együtt távozik a szervezetből. A rostdús táplálék a koleszterin felszívódás csökkentésén túl korai teltségérzetet kelt, emiatt kevesebbet eszünk, csökken a vércukorszint és javul a bélműködés.