Néhány nap és elkezdődik a dinnyeszezon – jelentette ki Göcző Mátyás, a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének elnöke újságírók előtt. A napokban több helyen már lehet kapni fólia alatt termesztett magyar gyümölcsöt, míg a július 10-13-tól országosan is elérhető lesz a szabadföldön nevelkedett hazai termés. A jelenlegi előrejelzések szerint jó minőségű lesz az idei gyümölcs, így remény van arra, hogy mind a termelők, mind a fogyasztók szempontjából remek szezon jöjjön össze. A körülmények ugyanakkor nem mondhatóak ideálisnak, ugyanis gazdák a kedvezőtlen tavaszi időjárás, fagykárveszély miatt elhalasztották a kiültetések, ezért a szezon a tavalyinál nagyjából két héttel később kezdődik. A nyáron mintegy 175 ezer tonnányi magyar görögdinnye kerülhet a piacra, ennek harmadát külföldön értékesíthetik.
A dinnyetermesztők elvárása az, hogy a felvásárlási árban az éves infláció szintű áremelés tükröződjön - jegyezték meg. Ehhez hozzátették, hogy az elmúlt 2-3 szezon a termelők számára – a kereskedelmi láncok együttműködésének is köszönhetően – kedvezően alakult. Olyan árak voltak a jellemzőek, amelyek „megfelelőnek” mondhatók - emelték ki a résztvevők a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) témában tartott sajtótájékoztatóján. Ennek eredménye az is, hogy idén a termőterület is emelkedett. A görögdinnye esetében a bővülés az elmúlt évhez képest mintegy 10 százalékos, így a termelés mintegy 3500 hektáron zajlik, míg a sárgadinnye esetében ennél is nagyobb, 15 százalékos a bővülés, és így már nagyjából 600-700 hektáron zajlik a gazdálkodás – fejtette ki Csizmadi Imre, a NAK Kertészeti és beszállító ipari osztályának vezetője. Pontos adatokat azért nehéz mondani, mert még most is akad olyan kistermelő, aki ugyan árualappal rendelkezik, de nem jelentkezik be támogatásért. Göcző Mátyás hozzátette, hogy a gazdáknak elég ügyesnek kellett lenniük az idei jó termés érdekében, mert a bár a gyümölcs szereti a napos időket, ám immár öt hete nem esett csapadék, és a héten is 40 Celsius-fok fölötti hőmérsékletet jósolnak, ami a termesztést igencsak megnehezíti.
Magyar dinnyéből lesz elég, csak a külpiacokon állunk vesztésre a nagy exportőrökkel szembenPontosan az időjárási körülmények változása miatt is – hiszen lassan mediterrán országra jellemző körülmények lesznek –, a gazdaságok immár döntő részben a szárazságtűrő és az UV sugárzást jobban bíró fajták felé mozdultak el, ami elengedhetetlen a sikeres gazdálkodás érdekében – mondta a Népszavának Győző Mátyás. Ebben a nemesítő cégek is partnerek – folytatta -, és olyan változatokkal jelennek meg a piacon, amelyek ezeknek a kihívásoknak ellenállnak, és mindezt úgy, hogy közben a beltartalmi értékük sem csökken. Közben az éves átlagban 10-12 kilogramm dinnyét fogyasztó vevők igényei is megváltoztak: ma már a kisebb példányokat keresik, és a 3-5 kilogrammos, magszegény változatok a legkedveltebbek. Ennek eredménye az is, hogy idén immár akad olyan áruházlánc, amely 9 kilogrammnál nagyobb dinnyéket nem vesz át, ilyeneket leginkább piacokon kell keresni, ahol ennél akár sokkal súlyosabb példányokra is van igény.
Itthon az éghajlati nehézségek mellett az importáru is okoz gondokat. A szezonban ugyan a magyar áru teljes egészében kielégíti a belföldi igényeket, és a kereskedelmei láncokkal való együttműködés miatt lényegében nem is lehet külföldi gyümölcsöt találni. A szezonon kívül és az út menti, illetve piaci árusoknál ekkor is felelhető külföldi dinnye, ami olykor magyar gyümölcsé „változik”, vagyis magyar áruként értékesítik. Ezt megelőzendő a Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság (NKFH) és a kormányhivatalok országszerte ellenőrzéseket tartanak majd a csalások kiszűrésére.
Feljövőben Albánia és Románia
Az exportpiacokon a magyar gazdáknak már az albán és a román szállítókkal is versenyezniük kell, ugyanis ezekben az országokban az utóbbi időben igencsak felfutott a dinnyetermelés. A magyar árukészletből 50-60 ezer tonna mehet a külpiacra, elsősorban Szlovákiában, Csehországban, Lengyelországban, Németországban keresik a hazai dinnyét. Csizmadi Imre szerint ezen a területen logisztikai előnyünknek köszönhetően jók a pozícióink. Göcző Mátyás hozzátette, a fajtaváltás azért is szükséges, mert a külpiacokon ma már csak a korszerűnek mondott fajtákkal lehet megjelenni.