Magyar Közlöny;élelmiszerek;tejtermékek;Magyar Élelmiszerkönyv;

Kecskesajt, félzsíros tej, laktózmentes: a tejtermékek előállításában és elnevezésében is változások jönnek

Az agrárminiszter rendelete szerint a cél az, hogy egyértelművé váljon, milyen jellegű és minőségű termékre utal egy adott név.

Kedd este megjelent a Magyar Közlönyben a már korábban vitára bocsátott módosítás, amelynek célja az agrárminiszter rendelete szerint „annak egyértelművé tétele, hogy a tejtermékek elnevezése milyen jellegű és minőségű termékre utal” – vette észre a hvg.hu.

A portál összefoglalója szerint a jövőben

  • az összetevőként hozzáadott vizet tartalmazó ízesített tejkészítmények termékmegnevezésében nem lehet a fogyasztót megtévesztő módon a „tej” kifejezést használni.

  • nem tehéntejből gyártott termék esetén a megnevezésben utalni kell a felhasznált tejféleségre, például „ízesített tejkészítmény kecsketejből”. 

  • „kecskesajt” megnevezéssel azok a sajtok jelölhetők, amelyek előállításához kizárólag kecsketejet használtak fel.

  • ha többféle tejet kevernek, az az állat szerepelhet az elnevezésben, amelynek a teje legalább 70 százalékos arányban van benne a termékben: például „juhgomolya kevert tejből” vagy „zsíros, félkemény sajt kevert tejből”.

  • ízesített készítmények megnevezésében utalni kell az ízesítőanyagként használt élelmiszer nevére, például „Málnás joghurt”, de ha kizárólag természetes vagy nem természetes aromával ízesítik, a megnevezésben egyedül a(z) „… ízű” kifejezés használható, például „Őszibarackízű aludttej”.

  • a tejföl, a túró és a túrósajt esetében élelmiszer-adalékanyag, a kakaós és a karamellás tej előállítása során színezék hozzáadása nem megengedett.

  • „félzsíros” tejnek a 2,8 százalék zsírtartalmú tej nevezhető.

  • a laktózmentes tejtermék maradék laktóztartalmát a következők szerint kell feltüntetni a termék jelölésén: „laktóztartalom < 0,1 g/100 g”.

Az új szabályok péntektől hatályosak. Az ezeknek meg nem felelő termékeket még egy évig lehet forgalomba hozni, és a minőségmegőrzési vagy fogyaszthatósági idejük lejártáig forgalomban tartani.

A termelés versenyképességének megőrzése érdekében, a 2025-ös évre.