Karácsony Gergely;Vitézy Dávid;újraszámlálás;szavazatok;Magyar György;főpolgármester-választás;választás 2024;

„Gondolhatnánk, hogy az érvénytelen szavazatok újraszámolása visszaad valamit az elvesztett bizalomból, de az ellenkezője történik”

Az összesen 24 592 érvénytelen szavazat újraszámlálását péntek reggel kezdik meg, és várhatóan aznap be is fejezik. Ezt az NVB végzi, amelynek tagjai a parlamenti frakcióval rendelkező pártok delegáltjai.

„A kihúzás módja okozhatott zavart a választókban, de a törlésre vonatkozó részletes szabályok híján ezt a megoldást is el kell fogadni” – nyilatkozta a Népszavának Magyar György ügyvéd.

Arra a Vitézy-féle felvetésre, miszerint terhelheti-e emiatt felelősség a szavazást megszervező fővárost, Magyar azt mondta, a Fővárosi Választási Iroda szavazás estéjén kiadott állásfoglalásban szerepelt az a kitétel:

„Ha a Szentkirályira leadott érvénytelen szavazaton kívül más főpolgármester-jelöltre adott szabályos szavazat is van a szavazólapon, a választási törvény értelmében a másik jelöltre leadott szavazat érvényesnek minősül.”

Amiatt sem érheti vád a fővárosi testületet – folytatta az ügyvéd –,hogy későn küldték volna ki, hiszen még az urnabontások előtt megtette. Magyar határozott álláspontja szerint maximum egy-két kivételtől eltekintve nem találnak oktalanul érvénytelenített szavazatokat az újraszámláláskor, azaz Vitézy Dávidnak nem lesz fellelhető többletszavazata.

Az összesen 24 592 érvénytelen szavazat újraszámlálását péntek reggel kezdik meg, és várhatóan aznap be is fejezik. Ezt az NVB végzi, amelynek tagjai a parlamenti frakcióval rendelkező pártok (DK, MSZP, Momentum, Jobbik, Mi Hazánk, Párbeszéd, LMP, Fidesz és KDNP) delegáltjai. Más különleges előírás nincs az újraszámolásra.

Magyar György szkeptikus az újraszámolással kapcsolatban. Ahogy lapunknak írta: „a sok érvénytelen szavazat önmagában nem lehet az újraszámlálás jogi indoka, ahogy a jelöltek közötti minimális különbség sem”. De emlékei szerint „amikor egy jelöltnek valamilyen bizonyítékokkal sikerült elérnie az érvénytelen szavazatok újraszámolását, abból az érintett soha nem jött ki jól”.

„Gondolhatnánk, hogy az érvénytelen szavazatok újraszámolása visszaad valamit az elvesztett bizalomból, de ennek az ellenkezője történik” 

– közölte Magyar György.

A választás megismétlése nem kívánságműsor – közölte az ügyvéd –, ehhez végig kell járni több jogorvoslati fórumot. Magyar György szerint Karácsony Gergely nyilatkozata lehet politikai értelemben korrekt, de egy választás megismétlésének feltételei vannak. Az NVB pénteken elvégzi az érvénytelen szavazatok újraszámlálását, és annak alapján megállapítja a szavazás végeredményét. Ezt meg lehet támadni a Kúria előtt, és a bírósági verdikt ellen alkotmányjogi panaszt lehet benyújtani.

Karácsony Gergely kezdeményezésére az eddig már ismertetett szabályok érvényesek, így az újraszavazást kérő beadványban valószínűsíteni, egyértelműsíteni és végső esetben bizonyítani kell a vélelmezett jogsértést. Ezt az újraszámolás eredményéről szóló határozat kiküldése után nyújthatja be. Ekkor kezdeményezheti a szavazás megismétlését. Erről ismét az NVB dönt egy újabb határozatban. Ha ezt nem tartja elfogadhatónak, akkor újra megnyílik a bírósági felülvizsgálat lehetősége. A végső szót az Alkotmánybíróság mondja ki.