Karácsony Gergely;önkormányzati választás 2024;

„Ez az egyetlen járható út” – Karácsony Gergely kezdeményezte az új főpolgármester-választást, tüntetni is fog

A főpolgármester péntek este 6 órára hirdetett demonstrációt. 

Budapest teljes területén meg kell ismételni a főpolgármester-választást, ez az egyetlen járható út - jelentette be egy csütörtök délutáni sajtótájékoztatón a főpolgármester a Nemzeti Választási Iroda (NVI) épülete előtt. 

Karácsony Gergely kifejtette, a Vitézy-féle újraszámlálás nem ad vissza a bizalmat, ráadásul a folyamattal kapcsolatban is merülnek fel kétségek. – Mivel a holnapi szavazatszámlálás elsődleges kérdése az az, hogy hány olyan érvénytelen szavazólap van, ahol Szentkirályi Alexandra és Vitézy Dávid, tehát a Fidesz mindkét jelöltje kapott egy X-et, ezért nagyon könnyű az érvénytelen szavazatból csak egy tollvonással érvényes kritikus szavazatot csinálni. Jóhiszemű vagyok és nem feltételezem azt, hogy ez bekövetkezett. De a jogállam és a választások tisztasága az nem a jóindulaton múlik, hanem a kontrollon  - magyarázta. Kevés dologban ért egyet Vitézy Dáviddal, de az ő stábja néhány nappal ezelőtt megtámadta a Fővárosi Választási Bizottság eredménymegállapító döntését  IV. és VII. kerület összes szavazókörében, mondván, túl sok érvénytelen szavazat született.

Mint mondta: bárkit is hoznak ki holnap győztesnek, meg fogja támadni az erről szóló határozatot. 

Karácsony Gergely péntek este 6 órára egy demonstrációt hirdetett meg az Alkotmány utcába. 

A Momentum is csatlakozna

A Népszavához eljutott információk szerint a hétvégi választáson meglehetősen gyenge eredményt elérő Momentum is fontolgatja az újraszámoltatást, illetve a szavazás megismétlését. Indokaik nem ismertek. A párt a Népszava kérdésére nem válaszolt. A Momentum 144 szavazat híján nem jutott be a Fővárosi Közgyűlésbe. - Sz. A.

Vitézy Dávid – aki a vasárnapi főpolgármester-választáson mindössze 324 szavazattal maradt alul – szerdán kezdeményezte a megméretésen leadott voksok újraszámlálását, arra hivatkozva, hogy 20 budapesti kerület 202 szavazóköréből kapott információkat arról, tévesen nyilvánítottak érvénytelenné szavazatokat a számlálók. A fellebbezését elbíráló Nemzeti Választási Bizottság 12-4 arányban úgy döntött, hogy az összes budapesti szavazóurnát fel kell bontani, az érvénytelen szavazólapokat pedig újra meg kell számlálni. A nagy kérdés az, érvényesnek vagy érvénytelennek kell-e tekinteni azokat a szavazatokat, amelyeken Vitázy Dávid és a pénteken visszalépő eredeti fideszes jelölt, Szentkirályi Alexandra neve mellett is van egy X.

Karácsony a Választási Megfigyelő Szervezetek Európai Hálózata (ENEMO) megállapítására hivatkozva állítja, hogy a „választók megtévesztését célozta és eredményezte az a stratégia, hogy az egyik főpolgármester-jelölt 48 órával a választás előtt visszalép, és támogatóit arra kéri, hogy az állítólag független jelöltre szavazzon". Mindezt nem, amelynek a június 9-ei választást megfigyelő missziója elítélte ezt a gyakorlatot. A főpolgármester szerint az Orbán-Ungár paktum célja kezdetektől a választók megtévesztése volt. Ez a Szentkirályi- és Vitézy-kampányok döbbenetes mértékű pénzköltésén is látszik.

A főpolgármester szerint a Nemzeti Választási Bizottság fideszes többsége statáriális döntést hozott az újraszámlálásról. A fideszes többség nem adott lehetőséget az ellenzéki tagoknak arra, hogy érdemben és egyenként vizsgálják meg Vitézyék állítólagos „bizonyítékait”. Egy óra alatt hívták össze az ülést, a tagok az ülés előtt percekkel kapták meg a dokumentumokat. Azokról pedig első ránézésre látszott, hogy a legtöbb esetben előre megírt nyomtatott papírokat töltöttek ki a zömmel a Fidesz által delegált szavazóköri bizottsági tagok. Ennyi idő alatt még azt sem lehetett ellenőrizni, hogy egyáltalán létező emberektől származnak-e ezek a „bizonyítékok”. A főpolgármester szerint összességében a most zajló eljárást nehéz másként látni, mint úgy, hogy egyik eleme annak a stratégiának, amely a választók megtévesztését eredményezte.

Reagált az NVB Karácsony vádjaira

Az NVB a sajtótájékoztatóval egy időben reagált is Karácsony vádjaira. Közleményükben leszögezik, hogy a kerületi helyi választási irodák (HVI) valamennyi esetben az utasításnak megfelelően, időben értesítettek a helyi választási bizottság tagjait az urnabontás időpontjáról. A helyi választási bizottság (HVB) tagjai – a HVI-k tájékoztatása szerint - kizárólag a Budapest II., a IX. a XIII. és a XV. kerületben nem éltek azon jogukkal, hogy az eseményen jelen legyenek. A további 19 kerületben a HVB tagjai részt vettek az urnabontás, az újracsomagolás és a zárás folyamatában.

A Budapest III. kerület Óbuda 106-os szavazókörében a szavazatszámláló bizottság tagjai nem kötegelték külön az érvénytelen szavazólapokat, így ebben az esetben valamennyi főpolgármesteri szavazólap beszállításra került az NVI-hez. Ezen érvénytelen szavazólapok különválogatását az NVB az újraszámlálás során fogja elvégezni. A főpolgármester-választáson leadott érvénytelen szavazólapok zárt borítékban, a zárásnál aláírással ellátva, sértetlenül megérkeztek az NVI-hez, ahol elzárásra kerültek. Az újraszámlálást a Nemzeti Választási Bizottság június 14-én 9 órakor kezdi meg a sajtó és a választásokon jelenlévő nemzetközi megfigyelők jelenléte mellett, az NVI közreműködésével.