Karácsony Gergely;Vitézy Dávid;önkormányzati választás 2024;

Vitézy Dávid: Karácsony Gergely politikai üvöltözéssé silányítja az elmúlt évtizedek legkritikusabb választási jogorvoslati folyamatát

Kijelentette, súlyos felelőtlenség és tiszteletlenség a budapestiekkel szemben mindaz, amit a főpolgármester csinál. 

Karácsony Gergely mai sajtótájékoztatója gyakorlatilag arról szólt, hogy addig kell új választásokat kiírni, ameddig ő azt meg nem nyeri. Csak az a jó választási eredmény, ahol ő a győztes. Szerintem ez minden, csak nem egy demokrata hozzáállása - jelentette ki a főpolgármester-jelölt csütörtök délutáni Facebook-posztjában.

Mint korábban hírt adtunk róla, Karácsony Gergely a Nemzeti Választási Iroda (NVI) székháza előtt tartott sajtótájékoztatóján arról beszélt, új főpolgármesteri választást kell kiírni, s egyben tüntetést szervezett pénteken este hat órára az Alkotmány utcába. Mint mondta: bárkit is hoznak ki holnap győztesnek az érvénytelen szavazatok újraszámlálásánál, meg fogja támadni az erről szóló határozatot.

Vitézy Dávid azt hangoztatta, a választás vasárnap megtörtént, végre abban kellene tisztán látni, hogy ki nyerte. Ezt a választást Karácsony Gergely rendezte, a Főváros szervezte, minden rendszerszintű eljárási hiba és szabálytalanság a főpolgármester felelőssége. Karácsony Gergelytől jóval több szerénységre számítanék, ha már Budapest köztársaságban egy főpolgármester-választást se sikerült megszerveznie fennakadások nélkül - szúrt oda.

Azt állította, hogy a főpolgármesterrel ellentétben ő csökkenteni, nem pedig növelni kívánja a feszültséget, mivel aggódik Budapestért. Az újraszámolás célja, hogy korrigálni lehessen a választás napján elkövetett esetleges szavazatszámlálási hibákat. Félreértés ne essék: ezekért nem az áldozatos munkát végző szavazóköri delegáltak felelősek, hanem az ellentmondó segédletek és a választást lebonyolító fővárosi szervek megkésett, a szavazókörökbe el sem juttatott állásfoglalásai - fűzte hozzá. Úgy látja, egy éles kampány után egy ilyen szoros eredmény feszült politikai helyzetet eredményez, amiben sok múlik a jelöltek hozzáállásán, mivel minden egyes mondatnak súlya van. 

„Karácsony Gergely (...) politikai vádaskodássá, üvöltözéssé silányítja az elmúlt évtizedek legkritikusabb választási jogorvoslati folyamatát, bizonyítékok nélkül vádol bűncselekménnyel köztisztviselőket, ez pedig szerintem súlyos felelőtlenség és tiszteletlenség a budapestiekkel szemben. Nem szeretném ebben követni és nem is fogom”

- zárta sorait Vitézy Dávid.