Parlament;Alkotmánybíróság;Országgyűlés;gyermekvédelmi törvény;Sulyok Tamás;

Sulyok Tamás megfosztási eljárása, gyermekvédelmi törvény, alaptörvény-módosítás – Már a választások másnapján összeül a parlament

A napirendi javaslat alapján az Országgyűlés titkos voksolással új elnököt is választ az Alkotmánybíróság élére.

Az európai parlamenti és az önkormányzati választás másnapján, június 10-én újra összeül a parlament, és egyetlen érdekes témáról szavaz aznap: arról az ellenzéki javaslatról, amely a tavasszal hivatalba lépett új államfőt, Sulyok Tamást méltatlanságra hivatkozva megfosztaná a köztársasági elnöki tisztségtől – írja a hvg.hu az ülés kormánypártok által javasolt napirendje alapján.

A megfosztási eljárás megindítását a Demokratikus Koalíció (DK) kezdeményezte, az általa feltárt iratok alapján. Dobrev Klára ugyanis május végén azzal állt a nyilvánosság elé, hogy a köztársasági elnök bűncselekményt követett el, amikor szerinte a kétezres évek elején részt vett abban, hogy egy 103 hektáros csongrádi földterület a törvényi tilalom ellenére osztrák kézbe kerüljön. A Sándor-palota ezt követően közleményben közölte, Sulyok Tamás köztársasági elnök több, mint 10 éve nem gyakorolja ügyvédi hivatását, és ügyvédi tevékenysége során mindenben a hatályos jogszabályoknak és ügyvédi esküjének megfelelően járt el. Az elnöki hivatal egyben jelezte, jogi lépéseket tesz. Dobrev Klára később arról beszélt, szerinte Sulyok Tamás megszegte az összeférhetetlenségi szabályokat és jogtalanul vett fel több mint 150 millió forintot.

A megfosztási eljárás formailag megindítható, ám a kormánypárti többség már a parlament szakbizottságában, az igazságügyi bizottságban is keresztbe fekhet az ellenzéki javaslatnak, mivel a szabályok szerint a bizottságnak kell előzetesen véleményeznie és a törvényhozás elé terjesztenie azt. Eddig azonban a hvg.hu szerint nem hívtak össze emiatt bizottsági ülést, bár ezt akár még hétfő délelőtt is megtehetik.

A portál birtokába került jövő heti parlamenti ülésterv szerint a napirendi javaslat alapján kedden több fontos szavazás lesz. Így például az Alaptörvény újabb – tizenharmadik – módosításáról is voksolnak a képviselők, és ehhez kapcsolódóan megtartják a Fidesz által a kegyelembotrány után előkészített újabb „gyermekvédelmi” javaslat mindkét törvénymódosító csomagjáról a zárószavazást. A törvénycsomag három fő elemből és kapcsolódó módosító javaslatokból áll:

  • az egyik a köztársasági elnök kegyelmi jogkörét korlátozó Alaptörvény-módosítás,

  • a másik elem a februárban már „készre jelentett”, majd átdolgozásra visszavont indítvány, ami a pedofil jellegű bűncselekményekkel, az ilyen elkövetőkkel kapcsolatos szigorításokat javasol, és büntetné, ha valaki nem jelenti a hatóságoknak egy gyerek veszélyeztetését,

  • a harmadik elem pedig egy preventív jellegű javaslatkör, ami reagál például az egyre elterjedtebb, gyerekeket érintő internetes zaklatásokra. E csomag zárószavazása egyelőre nincs tervben.

A jövő keddi ülésnap másik fontos szavazása, hogy az Országgyűlés titkos voksolással új elnököt is választ az Alkotmánybíróság élére. Az elnöki pozíciót ugyanis államfővé választásáig Sulyok Tamás töltötte be, utódját pedig azóta sem választották meg.