Fidesz;Magyarország;gyermekvédelem;pedofília;törvénycsomag;Kocsis Máté;

Kocsis Máté: Benyújtottuk az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot

A pedofil bűncselekmények többé nem évülnek el Magyarországon, azokat a szakembereket, akik elmulasztják jelezni, ha a gyermek veszélyeztetett helyzetben van, börtönnel sújtanák. A külföldön lévő magyar pedofilokat is nyilvántartásba veszik.

Kocsis Máté, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője benyújtotta a gyermekvédelminek szánt újabb törvénycsomagot – derült ki a politikus kedd este közzétett Facebook-posztjából

E szerint 

  • tovább szigorodnak a pedofilokat sújtó büntetések, nem évülnek el a pedofil jellegű szexuális bűncselekmények, nincs feltételes szabadlábra helyezés, nincs reintegrációs őrizet, az elkövetők pedig soha nem kaphatnak erkölcsi bizonyítványt, 

  • a nyilvános magyarországi pedofil-adatbázisba bekerülnek azok a magyarok is, akik külföldön követnek el pedofil bűncselekményt,

  • akár 2 év börtönnel is lehet sújtani azok a gyermekekkel foglalkozó szakembereket, akik elmulasztják jelezni, ha a gyermek veszélyeztetett helyzetben van.

  • szigorú alkalmassági vizsgálatoknak vetik alá a gyermekvédelmi intézményekben dolgozókat annak érdekében, hogy a rájuk bízott gyermekek biztonságban nevelkedjenek. 

  • egyszerűbben lehet majd jelenteni és eltávolíttatni azokat a tartalmakat, amelyek sértik a gyermekek személyiségi jogait,

  • egy törvénycsomaghoz kapcsolódó módosítás pedig megvédi a gyermekeket az életkoruknak nem megfelelő tartalmaktól.

Ez utóbbi nyomán a szülők kérhetnek egyfajta szűrt internetet a gyermekeiknek, amelyen az NMHH által feketelistára tett oldalak nem lesznek elérhetőek. 

A Fidesz egyébként a törvénycsomaggal előremenekül a botrány elől, amely 2024 februárjában tört ki, amikor kiderült, hogy hogy Novák Katalin 2023 áprilisában Ferenc pápa magyarországi látogatására hivatkozva kegyelmet adott Kónya Endrének, a Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon pedofilügyben kényszerítésért elítélt egykori igazgatóhelyettesének. A botrány nyomán Novák Katalin lemondott, Orbán Viktor pedig alkotmánymódosítást nyújtott be. Arról pedig Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára tett bejelentést, hogy a gyermekotthonok vezetőit pszichológiai alkalmassági vizsgálatnak vetik alá, és ez szerinte már zajlik is.

Ami az alkalmassági vizsgálatot illeti, Kocsis Máté megjegyzi, fontos, hogy a gyermekvédelemben rengeteg tisztességes, becsületes ember dolgozik, azokat kell kiszűrni közülük. A törvénycsomagot egyébként  többedmagával – Selmeczi Gabriellával, Nacsa Lőrinccel és Zsigó Róberttel – együtt jegyzi.