Zöldzóna;fenntarthatóság;tudatosság;

- Elszomorító eredmény: nem nagyon foglalkozunk a fenntarthatósággal

Nem nagyon érdekli az embereket a fenntarthatóság – derült ki a Felelős Gasztrohős Alapítvány és az NRC Maketingkutató és Tanácsadó Kft., az élelmezési világnap apropóján készített kutatásából.

Ha tudatosan figyelnénk rá, mi kerül az asztalunkra és a tányérunkra, nemcsak arról gondoskodnánk, hogy unokáink is ismerjék a paradicsom vagy az eper igazi zamatát, hanem már most sokkal finomabbakat falatozhatnánk - állítja a Felelős Gasztrohős Alapítvány a friss kutatása alapján. 

“Az elmúlt években újra nőtt az éhezők és a hiánybetegséggel küzdők száma a világon, de ezzel párhuzamosan a túlsúly is egyre nagyobb méreteket ölt. A tudatosság egyrészt azt jelenti, hogy odafigyelünk az ételek minőségére és tápanyag-tartalmára, másrészt azt, hogy a gyomrunk és egészségünk mellett gondolunk bolygónkra ismondta Plántek Lea, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) kommunikációs és sajtómunkatársa.

Hozzátette, minden, élelmiszerrel kapcsolatos választásunkkal hatással vagyunk az ökoszisztémára, amelyben élünk, és a helyi, szezonális, esetleg biotermékek vásárlásával szívességet teszünk magunknak és a jövő generációinak.

Életvitel

Az ötszáz, 18-59 éves városban élő ember online megkérdezésével készült kutatás eredménye szerint életvitelük szerint három nagy csoportba oszthatók a válaszadók. A lakosság 20 százaléka szimpatizál a bioétrenddel, további 30 százalék környezettudatos fogyasztónak tartja magát, a maradék 50 százalékot azonban nem érdekli sem a környezettudatosság, sem a fenntartható étkezés, és pazarló, élvezetorientált életmódján nem is hajlandó változtatni. A világon az emberi fogyasztásra szánt élelmiszerek egyharmada a kukában végzi. Ugyanakkor a Földön több mint 800 millió ember éhezik. Fontos lenne tehát értékként tekinteni és megbecsülni az ételt, valamint körültekintőbb, nem halmozó életmódot folytatni – olvasható a Felelős Gasztrohős Alapítvány közleményében.

Étkezési alapanyagok terhelése a környezetre

Az élelmiszeripar által kibocsátott üvegházhatású gázok nagyban hozzájárulnak a globális felmelegedés által okozott extrém időjárási jelenségekhez. Ezek száma a 1990-es évek óta megduplázódott. Az extrém szárazság, áradások, viharok mind hatással vannak az élelmiszeriparra, főleg azokon a területeken, ahol egyébként is problémás az alapanyagok megtermelése és magas az alultápláltság aránya. 

A lakosság életviteltől függetlenül itthon tisztában van a legfőbb alapanyagok környezetterhelésével: a válaszadók a pálmaolajat, az egzotikus gyümölcsöket és a vörös húsokat tartják a leginkább terhelőnek, míg a hazai szezonális gyümölcsöket és zöldségeket a legkevésbé. Abban azonban már jelentős különbségek mutatkoznak, hogy a válaszadók milyen előnyöket tulajdonítanak a fenntartható forrásból származó élelmiszerek. A környezettudatos fogyasztók és hedonisták leginkább a funkcionális előnyöket látják, például nincsenek agyonvegyszerezve, egészségesebbek, a bio-, ökoétrenddel szimpatizálók pedig azzal is tisztában vannak, hogy ezek az élelmiszerek finomabbak – áll a közleményben.

Fenntartható vendéglátóhelyek választása

A válaszadóknak van igénye a fenntartható vendéglátóhelyek iránt. Még a hedonista szegmensbe tartozók harmada is előnyben részesítene egy Fenntartható Vendéglátóhely minősítéssel rendelkező éttermet, de a környezettudatos illetve bio-, ökoétrenddel szimpatizálók körében ez az arány 46 illetve 61 százalék. Mivel a lakosság harmada heti szinten, további harmada havi szinten étkezik otthonán kívül - menzán, kávézóban és akár gyorsétteremben is -, a vendéglátóhelyek számára is fontos cél lehet, hogy minél többen találjanak az adott kategóriában fenntartható alternatívát.

„Bizakodásra ad okot, hogy a lakosság sokkal nyitottabb lenne a fenntartható táplálkozás iránt, mint azt gondolnánk"– mondta Gergely Ferenc a kutatást vezető független tanácsadó.
„Összességében elmondhatjuk, hogy egyre nagyobb az igény és az érdeklődés a fenntartható étkezés iránt. Azonban az, hogy a lakosság felét nem érdekli a fenntarthatóság, elszomorító"- mondta Varga Judit, a Felelős Gasztrohős Alapítvány vezetője.

Hozzátette, azon dolgoznak, hogy megmutassák, számít, mi van a tányérunkon.