Az Év strandétele versenyt idén a Mesés nyári káposzta nevű étel nyerte, büfé kategóriában pedig a pisztáciás pesztós lángost ítélte a legjobbnak a szakmai zsűri. Az idei megméretés volt a tizedik, Európában nincs más ilyen szakmai verseny a strandgasztronómiában A verseny fő szervezője, a Balaton Kör elnöke, Kardos Gábor lapunknak elmondta: rekordszámú nevezés érkezett, 40 különböző ételkülönlegességgel próbálták elkápráztatni a zsűrit a Balaton környéki vendéglátóhelyek. Ez is azt mutatja, hogy erős a hajlandóság a vendéglátósok körében a büfék kínálatának reformjára. Tavaly a vegán ételek domináltak, és bár idén nem volt ilyen egyértelmű trend, sok volt a nem húshangsúlyos étel. „Leginkább könnyű, gyomorkímélő fogások közül kellett választanunk, nem esett délutánra kómába a zsűri, a döntőig eljutó szemesi szűz volt az egyetlen igazán húscentrikus étel” – magyarázta Kardos.
A szakértő kiemelte, az az olcsóság, amit a Balatonnal kapcsolatban gyerekkori nosztalgiából még mindig sokan elvárnak, teljesen irreális. „Nagyrészt európai árak vannak a Balatonnál is, bár komoly árverseny működik, és a vendéglősök az alapanyagok 40 százalékos inflációjából csak húszat építenek be az áraikba. A régen olcsónak számító hurka, kolbász, lángos alapanyagai ma már egyáltalán nem olcsók, ugyanakkor egészségtelenek. Eltelítenek, az biztos, de az nem ugyanaz, mint jóllakni. Ezek nem hagyományos ételek, ahogyan a hekk sem, inkább az előző korszakban rossz minőségű alapanyagokból előállított, tudatos hagyományrombolás részei, amit retrónak neveznek. Az, hogy a helyben elérhető, finom balatoni halak helyett egy tengeri halat importálunk, Európa más helyein teljesen értelmezhetetlen lenne” – tette hozzá Kardos Gábor. A kínálattal kapcsolatban az a tapasztalat, hogy az új helyek már nem retróbüfék; az egészségesebb, mai trendeknek megfelelő ételeket kínálnak. Az elnök szerint büszkék lehetünk arra, hogy európai összehasonlításban is kiemelkedő a balatoni beach food kínálat, amit bárki tesztelhet, hiszen az ételek szerepelnek a versenyző éttermek, bisztrók étlapján.
Ínycsiklandó győztesek
A balatonlellei Mesés BBQ&grill bisztró Mesés nyári káposztájában a darált bárányhúst rozmaringos zöldbúzatörettel fermentált szőlőlevélbe töltve helyezik a szintén fermentált póréhagymás hideg káposztára, amelyet házi málnaecetes lilahagymával tálalnak. A büfé kategóriában az alsóörsi Oliva strandbüfé különleges lángosa lett a legjobb, amelyben a pirított pisztácia nemcsak a bazsalikomos pesztót teszi különlegessé, hanem azt a lángos tésztájába is belekeverik, majd koktélparadicsommal és parmezánforgáccsal teszik tökéletessé. A zsűri értékelése szerint követendő példa az is, ahogyan a lángost tálalták. Idén új versenykategória volt az év stranddesszertje, amelyet a Zamárdiban lévő Tiki Beach bisztró szezonális gyümölcsökkel koronázott tarhonyapudingja nyert meg. A legismertebb ázsiai desszertből varázsolt édességben a tápiókagyöngy helyett tarhonyát főznek vaníliás, cukros tejben, majd narancs, lime és citrom ízesítéssel, sárgakrémmel pudingosítják, végül hidegen tálalják a szezonnak megfelelő gyümölcspürével, friss gyümölcsökkel és mentalevéllel. Vegetáriánus különdíjat a badacsonyörsi Vánkos nevű vendéglátóhely tisztított vajjal faszénen grillezett patisszonja kapott, az év felfedezettje pedig a Siófok-Szabadifürdőn lévő Julcsi kalácsoda lett, ahol a szokásos édes kürtőskalács műfajban tudtak kiemelkedőt alkotni azzal, hogy rengeteg helyi liofilizált málnával készítették az édességet.