Oroszország;NATO;Ukrajna;Németh Zsolt;

Németh Zsolt: Ha nem volnánk NATO-tagok, akkor most mi védekeznénk egy orosz támadással szemben, nem Ukrajna

Gyakorlatilag mindenben ellentmondott Orbán Viktornak és Szijjártó Péternek.

Bármit mondjanak is Vlagyimir Putyin elnök nagyra becsült propagandistái, az Észak-atlanti Szerződés Szervezete (NATO) nem oroszellenes szervezet, nem tervezi és soha nem is tervezte megtámadni Oroszországot, viszont képes megvédeni tagjait egy orosz támadástól. Oroszország azért nem tudja katonai eszközökkel korlátozni a magyar szuverenitást, mert NATO-tagok vagyunk - jelentette ki az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke a Magyar Atlanti Társaság (MAT) „Európai biztonság: az atlantizmus jövője és az európai védelmi autonómia” címet viselő szerdai konferenciáján a Magyar Tudományos Akadémián. 

Az elmúlt 25 évről annyit, hogy ha most nem lennénk NATO-tagok, akkor valószínűleg jelenleg nem Ukrajna védekezne egy orosz támadással szemben, hanem mi - kezdte Németh Zsolt Ezt azzal folytatta – derül ki a Válasz Online cikkéből, hogy a NATO védelmi szövetség, az, hogy Oroszország ezt a védelmi szövetséget fenyegetésnek tekinti, pusztán arra bizonyíték, hogy uralmat akar gyakorolni a NATO-tagok – vagy legalábbis a NATO-tagok egy része – felett, és ezt a NATO ellehetetleníti. Oroszország magatartása többet mond el önmagáról, mint rólunk - fejtegette.

A fideszes politikus azt hangoztatta, az oroszok nem feltétlenül megszállni akarnak minket, csak diktálni, hogy mit tegyünk és mit ne tegyünk: kivel szövetkezhessünk, milyen fegyvereink lehessenek, mit képviseljünk a nemzetközi fórumokon. Vagyis kikezdenék a magyar szuverenitást, éppen ezért a NATO nemcsak fizikai biztonságunk garanciája, hanem szuverenitásunké is, abból is a legfontosabb. Németh Zsolt nyomatékosította, szembe kell fordulni azon törekvésekkel, amelyek szembefordítják a magyar közvéleményt a NATO-val – ezeknek a törekvéseknek a zászlóvivője mostanában Németh Zsolt párttársa, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Kitért arra is, hogy az orosz katonai stratégia részét képezi, hogy Magyarországon megingassák a védelmi szövetségbe vetett közbizalmat. – Itt nekünk, a kormányoldalnak különösen résen kell lennünk. Világossá kell tenni, hogy a NATO-tagság iránti közbizalom megingatására irányuló kommunikáció akkor is az Orbán-kormány tényleges politikáját támadja, ha retorikailag megpróbálja kormánypártiként hangszerelni magát - üzente.

A külügyi bizottság elnöke jelezte, rendkívül káros annak a panelnek az ismételgetése, hogy a NATO miatt tört ki az orosz-ukrán háború, és indokolatlan, mivel „semmi olyat nem művelt Ukrajnában vagy Ukrajnával, ami Oroszországot a nemzetközi jog alapján felhatalmazta volna preventív csapásra Ukrajna ellen akár 2014-ben, akár 2022-ben”. Közölte, semmi magyar érdek sincs abban, hogy Oroszország önhatalmúlag megmondhassa más országoknak, hogy élhetnek-e a nemzetközi jogból eredő jogaikkal vagy nem. – Nem szabad precedenst teremteni arra, hogy Oroszország ezt bárkinek is megmondja, mert akkor nekünk is meg fogja mondani - fűzte hozzá. 

Németh Zsolt nyilatkozata ismét élesen szembemegy a Fidesz központi kommunikációjával, ami folyamatosan azt sulykolja, hogy küszöbön a III. világháború, a NATO is egyre jobban belefolyik az orosz-ukrán háborúba.