Európai Unió;NATO;Szijjártó Péter;szankciók;Milorad Dodik;

Szijjártó Péter szerint Oroszország egyetlen NATO-tagországra sem jelent fenyegetést

– Miért támadna meg valaki magánál sokkal erősebbet? Mi értelme lenne ennek? – tette fel a kérdést a külügyminiszter.

Szijjártó Péter külügyminiszter hétfői horvátországi látogatásán egy interjúban azt mondta, Magyarország ellenzi, hogy az Európai Unió a Boszniai Szerb Köztársaság vezetője, Milorad Dodik ellen vezessen be szankciókat, illetve közölte, hogy Oroszország nem jelent biztonsági fenyegetést egyetlen NATO-tagországra sem – vette észre a Telex.

A magyar tárcavezető tehát nem ért egyet a nyugati katonai vezetőkkel, akik közül legutóbb a dán védelmi miniszter nyilatkozott úgy, hogy elképzelhetőnek tartja, néhány év múlva Oroszország megtámadja a katonai szövetség valamely tagját.

– Miért tennének ilyet? Hiszen a NATO sokkal erősebb, mint Oroszország. Miért támadna meg valaki magánál sokkal erősebbet? Mi értelme lenne ennek?

– tette fel a kérdést a horvát hírügynökségnek, amit az RTV szemlézett.

A külügyminiszter az EU bővítéséről azt mondta, ez a projekt mindaddig befejezetlen marad, amíg a Nyugat-Balkán minden állama nem válik tagországgá. Szijjártó szerint Szerbia akár már holnap készen állna az EU-tagságra. Azzal kapcsolatban, hogy Magyarország érdekelt a Nyugat-Balkán stabilitásában, közölte, a magyar kormány ellenzi, hogy az EU a Boszniai Szerb Köztársaság vezetője, Milorad Dodik ellen szankciókat vezessen be. Szijjártó szerint az európai szankciók még soha, sehol nem voltak eredményesek,

„ugyanakkor semmi értelme egy demokratikusan megválasztott vezetőt szankcionálni, hiszen az csak ront a helyzeten”.

Hozzátette, a Boszniai Szerb Köztársaság elnöke szilárdan kiáll az állama európai útja mellett.

Szijjártó Péter hétfőn a horvátországi Petrinjában járt, ahol átadott egy iskolát, aminek a másfél évvel ezelőtti földrengés utáni felújításához 8,2 milliárd forinttal járult hozzá a magyar állam.