NATO;világháború;Szalay-Bobrovniczky Kristóf;

Szalay-Bobrovniczky Kristóf világháborút vizionál arra az esetre, ha a NATO-t bevonják a háborúba

A magyar honvédelmi miniszter a most 75 éves észak-atlanti szövetségre, illetve 25 évvel ezelőtt csatlakozásunkra emlékezett így.

Akik a NATO-t háborúba akarják vonni, azok világháborút akarnak kirobbantani – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter kedden Budapesten, a Magyar Atlanti Tanács (MAT) konferenciáján, amelyen azt is mondta, hogy Magyarország 25 éve a szövetség tagja, ezért joggal lehet és van is véleménye, ez pedig az, hogy a legfontosabb prioritásunk a béke. 

A MAT a NATO megalakulásának 75. és Magyarország NATO-tagságának 25. évfordulója alkalmából "Európai biztonság: az atlantizmus jövője és az európai védelmi autonómia" címmel szervezett nemzetközi konferenciát a Magyar Tudományos Akadémia épületében.

A honvédelmi tárca vezetője elődadásában hangsúlyozta, hogy Magyarország régi szövetségesként aktív és elkötelezett tagja a NATO-nak, és mindent megtesz hadereje fejlesztéséért, ezért egy évtized alatt megháromszorozta és a GDP 2 százalékára emelte a védelemre fordított költségvetését. – Szuverén, erős nemzeti haderő nélkül nincs értelme a NATO-nak, ezért rendkívül fontos, hogy minden ország fejlessze haderejét – vélekedett Szalay-Bobrovniczky Kristóf.