Sólet;gasztronómia;halászlé;töltött káposzta;

- Köves József gasztroszonettjei

Töltött káposzta; Halászlé; Sólet

 Töltött káposzta

Ettem már sokféle töltött káposztát

jót is, gyengét is (utóbbi vérciki).

De biztosan jelesre osztályoznák

azt, ahogy a feleségem készíti.

Mi a titka, nem tudom, mert ugyanaz

van benne – gondolom én – akár máshol:

kolbász, füstölt hús, valami ravasz

fűszeres gombóc, mi jó ízt varázsol,

végezetül tejföllel meglocsolva,

mert ettől lesz az íze különleges,

a gombóc szánkban lassan szétomolva

(bár átsült, nem száraz, csak picit leves)

boldogan csúszik végül a gyomorba,

nem is földi étel, hanem istenes!

Halászlé

Ehetsz halászlét nyáron Balatonnál,

vagy pedig bármikor Paksnál, Szegeden,

én bevallom hogy falánk alkatomnál

fogva mindegyik típusát szeretem.

Sok paprikával oly jó a szegedi,

(ez a lé-alapok legfontosabbja)

az ember az összes búját feledi,

amikor a halat s levét bekapja.

Halászléhez persze jó a harcsa is,

de csakis bográcsban, szabadtűz felett,

(gyufatésztával meg olyan bajais).

Túrós csuszával lesz majd befejezett,

laktató s leöblíthető kaja is:

mert sör, bor kell rá – de ez más fejezet.

Sólet

Ó, azok a réges-régi sóletek!

Fehér babból, liba combjával, amely

füstölt; s persze gersli, főzni beletett

héjas tyúktojás, s libamell, valamely

hagyma s libazsír, így készítik el,

és ehető lesz, finom, elismerem,

ámde az igazi, ebben hinni kell,

ami már ritka – édes istenem –

mikor fazékban, kenyerekkel párban

kemencében sült, igazi pékségben,

látványa is vonzott, s már alig vártam

a fedőlevételt. S akkor szépségben

s őrjítő illatú párába zártan,

tömör gyönyörben űzte el éhségem.

A Véres Balaton simán átugorja a streamingszolgáltatók által egyre magasabbra emelt lécet, Zajácz D. Zoltán első könyve mindent tud, amit az abbahagyhatatlan nyomozós sorozatok. A bűnügyek sötétsége, sodró lendülete, a megoldás csavarjai önmagukban is a strandok kedvencévé tennék a krimit, amely ráadásul balatoni és retró.