Tehervitorlással szállít bort, csokoládét és kávét a környezettudatos vásárlóknak az Atlanti-óceánon egy francia cég.
Az alumíniumtestű Grain de Sail megrendelésre készült egy francia hajógyárban. A vitorlás a modern jachtoknál használt technológiát ötvözi egy olyan rakodótérrel, amely 50 tonna áru szállítására alkalmas. A hajó jelenleg az északnyugat franciaországi Bretagne-ban lévő Saint-Nazaire-ben áll, ahová a hét elején futott be egy három hónapos körút után, 33 tonna kakaóval megpakolva.
A vitorlás, amelynek ugyan van egy kis dízelmotorja, azt csak a kikötőkben használja manőverezéshez, novemberben indult útnak Bretagne-ból 15 ezer palack francia organikus borral és mindössze négy tengerésszel a fedélzetén. A bort négy héttel később New Yorkban pakolták le, a hajó pedig a Dominikai Köztársaság felé vette az irányt, ahol megpakolták a kakaóval, amelyet a cég Franciaországban fog feldolgozni.
Barreau tervei szerint idővel egy teljes szélenergia-hajtotta flottát fog működtetni a cég.
A Nemzetközi Tengerészeti Szervezet egy 2014-es jelentése szerint a nemzetközi hajóforgalom szén-dioxid-kibocsátása az emberi tevékenységekből eredő globális emisszió nagyjából 2,2 százalékáért felelős.