kenyér;áremelés;pékek;

- Kevesebb kenyeret eszünk

Augusztus 20. előtt derül ki, melyik pék melyik terméke nyerte el a legjobb Szent István napi, illetve a leginnovatívabb kenyér címet. Az ünnepi készülődés sem fedheti el, hogy a sütőipar sem úszta meg sérülés nélkül a koronavírus-járványt.

Idén várhatóan 10-15 százalékkal emelkedhetnek a kenyér árak. Ma már a leggyakrabban vásárolt fehér és félbarna kenyér kilója is többnyire a 300 forintos szint felett található, mint alatta. A különlegesebb minőségi termékek, az olívás, a hagymás, a rozsos, a gluténmentes, a szénhidrát csökkentett, vagy -mentes kenyerek pedig félkilónként is 450-1000 forintba kerülnek. A szakemberek szerint az energiaárak, a szállításai költségek és a bérnövekedés és kisebb mértékben a liszt drágulása nyomta feljebb a sütőipari árakat.

Mégsem emiatt csökkent a hazai kenyérfogyasztás, illetve alakultak át a fogyasztói szokások. Fontos szerepet játszott a változásban az egészséges életmód terjedése. Míg 2002-ben még egy magyar évente átlagosan 63 kiló kenyeret evett meg, addig tavaly ez 37 kilóra mérséklődött. Az európai átlag egyébként 50 kilogramm. A legtöbb kenyeret a franciák és a németek eszik.

A Gfk Hungária Piackutató Intézet egy korábbi kutatása például kimutatta, hogy tíz év alatt a fehér kenyeret naponta, vagy hetente fogyasztók aránya 76 százalékról 61 százalékra esett vissza. Ezzel szemben a barna, vagy félbarna kenyeret evőké 34 százalékról 50 százalékra növekedett. A nem hagyományos, illetve a korszerű étkezés igényeit kielégítő sütőipari termékek piachódítása töretlen maradt.

Az utóbbi időben vállalkozóként is megfigyelhettem, hogy egyre többen keresik az úgynevezett innovatív kenyereket, amelyek az egészséges táplálkozáshoz igazodtak – mondta a Népszavának Ilonka Boldizsár, a IX. Kenyér Verseny sajtónyilvános döntőjén. A Pék és Cukrász Világszövetség tiszteletbeli tagja és hazai nagykövete megjegyezte, az ágazat nyeresége 0-2 százalék között mozog. Az árakról nem akart jóslásokba bocsátkozni, hiszen az idei kenyérgabona aratása még nem fejeződött be, bizonytalan hogyan alakulnak az idei lisztárak. A sütőipari szereplők azonban csak az indokolt mértékben emelik áraikat.

A koronavírus járvány miatt azonban szinte az összes termék forgalma visszaesett – említette Werli József, a Magyar Pékszövetség nyugalmazott szakmai titkára. Nem a lakosság vásárolt kevesebbet, bár sokan áttértek az otthoni kenyérsütésre a járvány idején, hanem a szálloda, vendéglátó, valamint a turisztikai ipar összeomlása a fő ok. A szakember elmondta, az ágazatban folytatódik a mezőgazdaságban, élelmiszeriparban általánosnak tekinthető koncentráció. Az elmúlt 15-20 évben az 1500 pékségből 900-950 működő vállalkozás maradt. A csökkenés valószínűleg nem áll meg, és csak a legversenyképesebbek maradnak talpon.

A sütőipar is szakember hiánnyal küzd. Sokan mentek a hazai bérek többszöröséért főleg német nyelvterületre. Ezért lehetőségeihez mérten a pékek is igyekeznek automatizálni, gépesíteni amit lehet a vállalkozásukban. A termelékenység növelésével legalább részben pótolható a hiányzó szakember. Aki pedig maradt, azt az iparági átlaghoz képest jobban meg kell fizetni.  

Az ünnepig titkosítvaEldőlt, kié lesz a Szent István napi kenyér a hagyományos, valamint az innovatív kategóriában az 500, illetve a 300 ezer forintos első díj. A szakértői zsűri július 7-én kóstolta végig az 50 indulóból a döntőbe jutott 15 pék kenyerét. Volt aki mindkét kategóriában indult. Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke elmondta, nemcsak a szövetség tagjai indulhattak, hanem minden olyan pékség, amelyik vállalta, hogy kizárólag magyar alapanyagokat, természetes összetevőket használ föl a sütéshez. További feltétel volt, hogy a díjra pályázó termék gyártható legyen nagy, közepes és kisüzemben is. A zsűrinek nem volt könnyű dolga, hiszen a kovászos kenyereknél már látványra, ízlelésre nagy biztonsággal meg tudták állapítani milyen anyagokat használt föl a pék. Ehhez segített az illat, a héj, a bél állaga, érzékszervi vizsgálata. Nehezebb volt a dolguk a kamillás, paradicsomos, fokhagymás, sárgarépás, zelleres, fűszeres kenyerek összevetésénél. Az eredmény lepecsételt borítékban, páncélszekrényben várja az augusztus elejére ígért eredményhirdetést. A nagyközönség augusztus 19-től a Szent István napi ünnepségekre időzített Ízek utcájában alkothat véleményt a zsűri döntéséről.  

Hatalmas zuhanást mutató, ám cseppet sem meglepő számokat adott ki a KSH a hazai turizmus májusi helyzetéről.