Az amerikai kormány egészséges étkezési indexe szerint az elmúlt 16 évben a százas skálán 56-ról 58-ra javult a mutató. Az amerikaiak azonban még mindig túl sok olyan ételt esznek, amelyek növelik a cukorbetegség, a szívbetegségek, az elhízás és egyéb egészségügyi problémák kockázatát - állapította meg Fang Fang Zhang, a tanulmány társszerzője, a Boston melletti Tufts Egyetem táplálkozási kutatója. A tanulmány, amelyet a JAMA orvosi folyóiratban publikáltak, az 1999 és 2016 között végzet állami felmérésekben szereplő csaknem 44 ezer felnőtt adatain alapult.
Egyebek mellett fontos lenne, hogy az amerikaiak kevesebb rágcsálnivalót, hot-dogot, zsíros marhahúst, vajat és más telített zsírt tartalmazó ételt fogyasszanak. A kutatók szerint miközben nem ajánlott ezekből a napi kalóriabevitel 10 százalékánál többet enni, a valóságban csaknem 12 százalékot tesznek ki.
A vizsgált időszakban a legnagyobb változás a cukorfogyasztás 16 százalékról 14 százalékra való csökkenése volt. A tudósok szerint azonban ez még mindig nagyon magas érték. A hivatalos ajánlás a napi kalóriabevitel tíz százaléka alatti érték lenne a hozzáadott cukormennyiségből. A tapasztalt csökkenés feltehetően annak köszönhető, hogy az amerikaiak kevesebb cukros üdítőt isznak, ugyanakkor Zhang felhívta a figyelmet arra, hogy gyakran olyan ételekben is van cukor, amelyekről az ember nem is gondolná, például a joghurtokban vagy a paradicsomszószokban.
A kutatás szerint az amerikaiak kicsit több gyümölcsöt, olajos magot, zabpelyhet és más teljes kiőrlésű gabonafélét esznek, de ezek még mindig kevesebb mint a napi kalóriabevitelük 5 százalékát tették ki 2016-ban. A sófogyasztás is csökkent kissé, továbbá a szénhidrátokban gazdag gyümölcsitalokból is kevesebbet isznak az amerikaiak. Ugyanakkor még mindig nagyon sok fehér kenyeret és más finomított gabonából készült ételt esznek.
Az amerikai táplálkozási ajánlások szerint az egészséges étrendben a zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonák, az alacsony zsírtartalmú tejtermékek és a különböző fehérjeforrások, köztük a tengeri halak, sovány húsok, baromfi, tojás és magok szerepe a legfontosabb.
A kutatásban szereplőket kétévente egészségügyi felmérés keretében kérdezték ki arról, hogy mit ettek. A résztvevőknek 2003-tól néhány napnyi különbséggel kétszer tették fel a kérdést, hogy mit fogyasztottak az előző 24 órában. A tanulmányban vizsgált időszak alatt az Egyesült Államokban megkétszereződött a cukorbetegek száma, meghaladta a 7 százalékot, a túlsúlyos vagy elhízott felnőttek aránya pedig mára több mint 70 százalék lett. Közben továbbra is a szívbetegség a vezető halálok az országban.
A JAMA szerkesztőségi cikke hangsúlyozta, hogy a közegészségügy erőfeszítései mellett kulcsfontosságú az élelmiszeriparral való együttműködés, amelynek eredményeként az élelmiszerekben csökkenteni lehet a cukor, a só és a telített zsírok mennyiségét.