Globálisan az élelmiszerek egyharmadát pazaroljuk el, ennek nagy része a szemétlerakókban végzi. Szerves hulladék erjedése során metán és szén-dioxid is keletkezik, amelyek a klímaváltozásért felelős üvegházhatású gázok közé tartoznak.
“Az élelmiszer-pazarlás kis odafigyeléssel csökkenthető. Az EU-ban évente 88 millió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik, ez óriási energia-, víz-, és pénzpazarlás is egyben”- mondta Szabó Eszter, az alapítvány kommunikációs vezetője.
Nemcsak a bolygónak, de pénztárcánknak is jót teszünk, ha odafigyelünk, hogy amit megveszünk, azt meg is együk. Itthon egy év alatt 68 kiló ételt dobunk a kukába, ha ezt inkább felhasználnánk, közel 90 ezer forintot spórolhatnánk.
“Zöldülésem elején az élelmiszer-hulladékom mértékére és hatására kevésbé figyeltem. Később azonban elkezdett zavarni, hogy kidobom azt, amit a természettől kapok, elpazarolva azt. Örömmel álltam a kezdeményezés mellé és egy teljes hónapos kihívásnak fogom fel a kampányt"- mondta Döbrösi Laura színésznő, akit a kampány arcának kértek fel.