A 231 felnőtt megkérdezésével készült felmérés, amelyet a Michigani Egyetem kutatói az Appetite című folyóiratban publikáltak, kimutatta, hogy a hirtelen, egyik napról a másikra abbahagyott „junk food”, azaz gyorsétel-fogyasztás elvonási tüneteket eredményez. A vizsgált emberek a feldolgozott élelmiszerek megvonása utáni öt napban rosszul: szomorúnak, lehangoltnak, de akár kifejezetten depressziósnak és fáradtnak érezték magukat – írta a Daily Mail.
Az elvonási tünetek akár olyan erősek is lehetnek, hogy megakadályozhatják az egészségesebb étrendre való áttérést. De egy kis, nagyjából egyhetes kitartás után a tünetek mérséklődnek.
Azt, hogy az olyan feldolgozott ételek, mint például a csokoládé, a pizza és a sült krumpli addiktívak, a Michigan Egyetem kutatói már 2015-ben megállapították. Magyarázatuk szerint az agy ugyanazon „jutalomközpontját” ingerlik, mint a kábítószerek. A szakértők szerint ezek az ételek függőséget okoznak az agyban, amiért többnyire a bennük lévő jelentős mennyiségű finomított cukor és só a felelős.
Becslések szerint ma globális járványként terjed az elhízás; 2,6 milliárd ember túlsúlyos. Az előrejelzések szerint 2045-re az amerikaiak 55 százaléka, a britek 48 százaléka lesz veszélyesen túlsúlyos. A friss adatok szerint a magyar lakosság 55 százaléka küzd súlytöbblettel.
Az elhízás a 2-es típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás, ezáltal pedig a szív-, és érrendszeri betegségek, a stroke és a rák kialakulásának kockázatát is jelentősen növeli.
Bár sokszor nehéz leküzdeni a ránk törő nassolási vagy kifejezetten cukor iránti vágyat, nem lehetetlen. A teljes értékű, személyre szabott étrend képes ellensúlyozni a sóvárgást.