Bioritmus;étkezés;egészséges táplálkozás;quinoa;

Illusztráció: AFP

- Sokoldalúan felhasználható álgabona a quinoa

Manapság minden, egészséges táplálkozással kicsit is foglalkozó blogger, tanácsadó, szakács egyik kedvenc alapanyaga a quinoa, ami nem véletlen, mert ez az álgabona mindenmentes és sokféleképpen használható.

Az Andokban - Peru, Bolívia, Ecuador, Kolumbia és Chile területén – őshonos növény rendszertanilag nem a gabonafélékhez, hanem a disznóparéjfélék, azon belül is a libatopfélék családjába tartozik. Furcsa, de az ehető növények közül közeli rokona a cékla, a spenót és az amaránt – olvasható a Wikipédián

Már az indiánok is

A több mint százhúsz fajtájából hármat lehet fogyasztani: a fekete, fehér és vörös quinoa tápértéke, valamint tápanyagtartalma szinte azonos. A magok egészségőrző és gyógyító hatásait korán felismerték; az Andok őslakos indiánjai már 5000 évvel ezelőtt termesztették. A növény kerekded, gabonaszemre emlékeztető magja annyira értékes volt, hogy létezését eltitkolták a hódító spanyolok elől. 

Természetes doppingszer

Az inka harcosok csata előtt ették, miután kiderült: jelentősen javult az állóképességük, kitartóbbak lettek és a sebeik is gyorsabban gyógyultak. A quinoa jótékonyan hat az idegrendszerre, káliumtartalma erősíti az izomzatot. Sportolás előtt pár órával fogyasztva, segít elkerülni az izomgörcsöket.

Lisztérzékenyeknek sem árt

Illusztráció: AFP

A quinoa teljes értékű fehérjeforrás, azaz tartalmazza a szervezet számára szükséges esszenciális aminosavat. Gazdag káliumban, vasban, foszforban, kalciumban, mangánban, rézben, cinkben, magnéziumban, folátokban, valamint A-, B- és E-vitaminokban. Ételallergiásoknak is ideális eledel, ugyanis laktóz- és gluténmentes. Viszont tartalmazza a vesekő kockázatát növelő oxalátot, ezért hajlam esetén óvatosan: csak keveset fogyasszunk. Nagy mennyiségben tartalmaz antioxidáns flavonoidokat, ezért gyulladáscsökkentő és vírusölő hatású, erősíti az immunrendszert, védi a szívet és segíthet megelőzni a rákos daganatok kialakulását. Enyhén nyugtató hatású, csökkenti a stressz és a depresszió tüneteit. A quinoa magja rendkívül gazdag élelmi rostokban, amelyek támogatják az emésztést és a szabályos bélmozgást; segítségével megszabadulhatunk a székrekedéstől, puffadástól, kitakarítja a vastagbelet, eltávolítja a lerakódásokat. Vastartalma megelőzheti, vagy akár meg is szüntetheti az enyhébb vérszegénységet. Ideális arányban tartalmazza az omega-3 és az omega-6 zsírsavakatGlikémiás indexe igen alacsony, azaz fogyasztása nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet, ezért kifejezetten ajánlott a cukorbetegeknek és az alakjukra ügyelőknek is. 100 gramm quinoa 365 kalóriát tartalmaz, 57 gramm szénhidrátot, amiből 7 gramm rost, 6 gramm fehérje. Mivel ez nem olyan jelentős, vegetáriánusoknak érdemes más növényi fehérjeforrással együtt fogyasztani – mondta Barcza Zsuzsanna dietetikus a Népszavának. Antioxidánsai gátolhatják a korai sejtöregedést, a quinoa fogyasztása hozzájárul a bőr megszépüléséhez, valamint hajszálak és körmök megerősítéséhez is.

Sósan és édesen is

A quinoa mag külső része egy keserű anyagot, szaponint tartalmaz, amely elriasztja a madarakat. Felhasználás előtt, ezért ajánlatos alaposan átmosni a szemeket - írja a Vitalitás Magazin. A magokat kétszeres mennyiségű vízben nagyjából 15-20 percig kell főzni, a szemek megduzzadnak, felveszik a folyadékot. Ha főzés előtt kicsit megpirítjuk, enyhén diós ízű lesz. Az egyébként inkább semleges ízű quinoa sós és édes ételekben is jól felhasználható: használhatjuk köretként, tehetjük salátába, levesekbe. Lisztté őrölve panír, sőt kenyér és készíthető bele, de akár édességet is készíthetünk belőle. Az interneten akár minden napra találunk felhasználási ötletet.

Nemcsak túlélte az antarktiszi telet, de zöldségek is teremtek az EDEN ISS nevet viselő üvegházban. Ezzel él a remény, hogy lehet friss ételt fogyasztani a Marson.