Az Andokban - Peru, Bolívia, Ecuador, Kolumbia és Chile területén – őshonos növény rendszertanilag nem a gabonafélékhez, hanem a disznóparéjfélék, azon belül is a libatopfélék családjába tartozik. Furcsa, de az ehető növények közül közeli rokona a cékla, a spenót és az amaránt – olvasható a Wikipédián.
Már az indiánok is
A több mint százhúsz fajtájából hármat lehet fogyasztani: a fekete, fehér és vörös quinoa tápértéke, valamint tápanyagtartalma szinte azonos. A magok egészségőrző és gyógyító hatásait korán felismerték; az Andok őslakos indiánjai már 5000 évvel ezelőtt termesztették. A növény kerekded, gabonaszemre emlékeztető magja annyira értékes volt, hogy létezését eltitkolták a hódító spanyolok elől.
Természetes doppingszer
Az inka harcosok csata előtt ették, miután kiderült: jelentősen javult az állóképességük, kitartóbbak lettek és a sebeik is gyorsabban gyógyultak. A quinoa jótékonyan hat az idegrendszerre, káliumtartalma erősíti az izomzatot. Sportolás előtt pár órával fogyasztva, segít elkerülni az izomgörcsöket.
Lisztérzékenyeknek sem árt
A quinoa teljes értékű fehérjeforrás, azaz tartalmazza a szervezet számára szükséges esszenciális aminosavat. Gazdag káliumban, vasban, foszforban, kalciumban, mangánban, rézben, cinkben, magnéziumban, folátokban, valamint A-, B- és E-vitaminokban. Ételallergiásoknak is ideális eledel, ugyanis laktóz- és gluténmentes. Viszont tartalmazza a vesekő kockázatát növelő oxalátot, ezért hajlam esetén óvatosan: csak keveset fogyasszunk. Nagy mennyiségben tartalmaz antioxidáns flavonoidokat, ezért gyulladáscsökkentő és vírusölő hatású, erősíti az immunrendszert, védi a szívet és segíthet megelőzni a rákos daganatok kialakulását. Enyhén nyugtató hatású, csökkenti a stressz és a depresszió tüneteit. A quinoa magja rendkívül gazdag élelmi rostokban, amelyek támogatják az emésztést és a szabályos bélmozgást; segítségével megszabadulhatunk a székrekedéstől, puffadástól, kitakarítja a vastagbelet, eltávolítja a lerakódásokat. Vastartalma megelőzheti, vagy akár meg is szüntetheti az enyhébb vérszegénységet. Ideális arányban tartalmazza az omega-3 és az omega-6 zsírsavakat. Glikémiás indexe igen alacsony, azaz fogyasztása nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet, ezért kifejezetten ajánlott a cukorbetegeknek és az alakjukra ügyelőknek is. 100 gramm quinoa 365 kalóriát tartalmaz, 57 gramm szénhidrátot, amiből 7 gramm rost, 6 gramm fehérje. Mivel ez nem olyan jelentős, vegetáriánusoknak érdemes más növényi fehérjeforrással együtt fogyasztani – mondta Barcza Zsuzsanna dietetikus a Népszavának. Antioxidánsai gátolhatják a korai sejtöregedést, a quinoa fogyasztása hozzájárul a bőr megszépüléséhez, valamint hajszálak és körmök megerősítéséhez is.
Sósan és édesen is
A quinoa mag külső része egy keserű anyagot, szaponint tartalmaz, amely elriasztja a madarakat. Felhasználás előtt, ezért ajánlatos alaposan átmosni a szemeket - írja a Vitalitás Magazin. A magokat kétszeres mennyiségű vízben nagyjából 15-20 percig kell főzni, a szemek megduzzadnak, felveszik a folyadékot. Ha főzés előtt kicsit megpirítjuk, enyhén diós ízű lesz. Az egyébként inkább semleges ízű quinoa sós és édes ételekben is jól felhasználható: használhatjuk köretként, tehetjük salátába, levesekbe. Lisztté őrölve panír, sőt kenyér és készíthető bele, de akár édességet is készíthetünk belőle. Az interneten akár minden napra találunk felhasználási ötletet.