Oroszország;sertés;

Az orosz szakemberek megkezdték a magyar sertésbeszállítók ellenőrzését FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/THINKSTOCK

- Stratégia már van, de a jószág még kevés

Márciusban talán feloldja Oroszország az unióval szemben január végén hozott élősertés és sertéshús-készítmények behozatali tilalmát. A magyar kivitel mértéke azonban  jelenleg elenyésző az óriási és fizetőképes orosz piacon jelenlévő a versenytársak kínálatához képest. A gondot az okozza, hogy az elmúlt négy évben mintegy félmillió darabbal csökkent a hazai állomány. Így a belföldi ellátást már most is csak jelentős importtal tudja kielégíteni a magyar hús-feldolgozóipar és a kereskedelem. 

Afrikai sertés pestis pusztít Litvániában, ezért az orosz hatóságok teljes behozatali tilalmat rendeltek el az unióból. Az utóbbi napokban már Lengyelországban is felütötte fejét ez a kór. A Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára, Kardeván Endre a moszkvai Prodexpo nemzetközi élelmiszeripari kiállításon azonban arról nyilatkozott, hogy reményei szerint Moszkva márciusban feloldja a járvány miatt bevezetett tilalmat, és akkor újra megindulhat a magyar sertéshús, valamint sertéshúsból készült termékek exportja.

A kiállításon az államtitkár azt is közölte: elérték, azt hogy a Roszszelhoznadzor, az orosz élelmiszeripari- és mezőgazdasági termékek állami felügyelete február 17-én meg is kezdte 21 magyarországi sertéshús üzem, exportőr cég és húsfeldolgozó, valamint sertéstelep ellenőrzését. Ebből az 18 olyan üzem, amely már szállít az orosz piacra, és 3 új céget is bekapcsoltak az engedélyeztetési vizsgálatba. A bejelentésben az a furcsa, hogy éppen a moszkvai agrárvásár nyitónapján, február 10-én közölte levélben az orosz élelmiszerbiztonsági hatóság a magyar féllel, hogy szakemberei ellenőrzik a magyar beszállítókat. A döntést tehát már jóval e dátum előtt meg kellett hozzák. Az államtitkárnak amúgy sem lehetett nehéz dolga, mivel az orosz hatóságok 2004 óta két évente rendszeresen auditálják az orosz piacra szállító vállalkozásokat.

A lényeg mégsem az, hogy az államtitkár villámgyors sikere miatt érkeznek-e az orosz szakemberek, vagy sem, hanem ennél sokkal fontosabb kérdés, hogy honnan, miből lesz magyar sertésexport, a szakemberek szerint ugyanis a folyamatosan csökkenő hazai sertésállomány már nem fedezi az export és a belső fogyasztás igényeit. Orosz exportra ráadásul nem lehet olyan terméket szállítani, aminek az orosz hatóságok nem tudják ellenőrizni a teljes termékpályáját a sertésteleptől a feldolgozóig. Nem lehet tehát más országból származó sertéshúst felhasználni a magyar exporttermékekhez.

A hazai feldolgozók a belföldi ellátásra már jelenleg is mintegy 210-220 ezer tonna import élősertést, illetve fél-, illetve darabolt sertést használnak fel. A hazai termelés 250 ezer tonna, s ebből 230 ezer tonna megy exportra - említette a Népszavának Németh Antal, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács(VHT) elnöke. Becslések szerint ebből mindössze 10 ezer tonna jut az orosz piacra, bár az is kétségtelen, hogy elindult ebben a szegmensben a növekedés. A magyar fagyasztott sertéshús, valamint a húskészítmények főbb piaca jelenleg Japán, Dél-Korea, illetve több uniós tagország. Kínába egyelőre nem szállítanak a hazai feldolgozók.

A VHT elnöke elmondta, tovább folytatódik a hazai sertéstenyésztés koncentrációja. A kistermelők közül sokan nem bírják a versenyt. A szakember szerint elképzelhető akár 100 anyakocával is gazdaságosan termelni, de az igazán piacképes üzemméret nagyjából 500 jószágnál kezdődik. Egyre több gazda érti meg, hogy csak megfelelő genetikai állománnyal, korszerű technológiával lehet talpon maradni. Erre ettől az évtől is jó néhány uniós pályázattal lehet forrásokat szerezni.

Ugyancsak nehéz helyzetben vannak a regionálisan túl nagy, országosan viszont kicsinek számító közepes méretű feldolgozók, mint a gyulai, a pápai, a kaposvári, vagy amilyen a kapuvári volt. Csak azok az üzemek maradhatnak életben, amelyek vagy elég nagyok és modernek az exporthoz, vagy kisebbek, de regionálisan olyan kínálatot képesek nyújtani, ami versenyképessé teszi őket. A kormány agrár és földpolitikája mindenesetre nem könnyíti meg sem a termelők, sem a feldolgozók helyzetét.

Ki fizeti a kényszervágást?
Hamarosan hét megyében kezdődik meg a PRRS légzőszervi betegség alóli mentesítés. Ez a sertésbetegség az emberre nem veszélyes, de a kocáknál csökkenti a termékenységet és visszaveti a jószág gyarapodását. A becslések alaposan eltérnek egymástól: 10 és 30 százalék közé teszik a szakemberek az országos állomány fertőzöttségét.
A mentesítésben jelentős szerep jut a vágóhidaknak, ahol a fertőzött állatokat levágják. A Népszava információi szerint egyelőre nem tisztázott még az sem, hogy elkülönített vágásról, vagy csak levágásról lenne szó. A különbség lényeges. Az elkülönített vágást ugyanis csak a rendes műszak előtt, vagy után lehet megoldani, és azt követően szigorított fertőtlenítést kell végeznie a feldolgozónak. Mindez többlet költséget jelent és logisztikai szervezést is igényel. Jelenleg nem világos, ki fizesse meg ezeket a költségeket.
A PRRS például egy addig vírus mentes p2000 darabos kocaállományban éves szinten több tízmillió forintos kárt is okozhat, ezért nem indokolatlan az intézkedés, amely a magyar sertés marketing szempontjából is előnyös lehet. Azt viszont a szakemberek is elismerik, hogy az állományok könnyen visszafertőződhetnek, és a vírusmentes jószágok körében nagyobb károkat okoz az újbóli fertőzés, mint a vírusgazda példányokat is tartó telepeken. A termelők a tenyészállat és a vágósertés értéke közötti különbséget kártalanítás címén megkapják az államtól.

Az atomerőmű bővítéséről szóló szerződés aláírása óta több mint egy hónap telt el, és változatlanul semmi érdemlegeset nem tudunk a paksi beruházás részleteiről. Vélhetően az országgyűlési képviselők sem voltak több tudás birtokában amikor ratifikálták a megállapodást. Közeleg az évtizedekre súlyos terheket vállaló finanszírozási egyezség  parlamenti jóváhagyása. Mindezek csak szaporítják az eddig  megválaszolatlan kérdéseket.