Európai Unió;NATO;Orbán Viktor;büntetés;Kossuth Rádió;

Orbán Viktor: Ez a végén jobban fog fájni az EU-nak, mint Magyarországnak

Vannak lehetséges megoldások, nem arról vagyunk híresek, hogy kétségbeesnénk, mert első látásra egy nehéz helyzettel találjuk szembe magunkat – mondta a kormányfő azzal kapcsolatban, hogy kétszáz millió eurónyi büntetést kapott menekültügyben Magyarország. Majd leszögezte, a NATO-ban hazánk az elfogadott, elismert, lojális, kiemelkedően együttműködő országok közé tartozik.

Soros György bírósága hozta meg ezt az ítéletet, az Európai Unió, a „brüsszeli buborék” tele van Soros embereivel. Ez igaz a parlamentre, a bizottságra és az igazságszolgáltatásra is – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szokásos péntek reggeli rádióinterjújában, a Kossuth Rádióban. A kormányfő ezt azzal kapcsolatban közölte, hogy – mint az csütörtökön kiderült – az Európai Unió Bírósága arra kötelezi Magyarországot, fizessen 200 millió euró (átszámítva hozzávetőlegesen 80 milliárd forint) átalányösszeget, és a késedelem minden egyes napjára 1 millió eurós (nagyjából 400 millió forint) kényszerítő bírságot amiatt, hogy nem teljesítette az egyik ítéletét.

A miniszterelnök kiemelte, ez egy régi háború, azóta tart, hogy Magyarország azzal a nehéz döntéssel szembesült, hogyan védekezzen a menekültáradattal szemben. Mindent megtettünk – hangsúlyozta –, kerítést építettünk, elköltöttünk kétmilliárd eurót, hogy megvédjük Magyarországot.

Most nagy büntetést kell fizetni, töröm a fejem, hogy hogyan oldjuk meg úgy, hogy ez nekik jobban fájjon, mint nekünk. Vannak lehetséges megoldások, nem arról vagyunk híresek, hogy kétségbeesnénk, mert első látásra egy nehéz helyzettel találjuk szembe magunk. Nem szoktunk sopánkodni, nem tördeljük a kezünket

– fogalmazott. A kormányfő megismételte, a magyar emberek biztosak lehetnek benne, ez a végén jobban fog fájni Brüsszelnek, mint Magyarországnak.

Őszintétlenség, nem világos beszéd, tolvajnyelv

Orbán Viktor leszögezte, a pénz óriási összeg, „80 milliárd forintot ha szétoszthatnék a magyar családok között, vagy odaadhatnék a nyugdíjasoknak, vagy gyermekvédelemre lehetne fordítani, mindenki boldog lenne”.

Ilyet még a világ nem látott. Ha azt mondom, hogy vérlázító, vagy felháborító, az eddigi európai bírósági döntések történetét figyelembe véve, akkor egy nagyon enyhe, visszafogott nyilatkozatot tettem. Egész egyszerűen eszement

– mondta.

Az a megoldás nincsen – folytatta a miniszterelnök –, hogy mi nem fizetünk, csak nézünk ki a fejünkből, és nevetünk. – Szemben a választási kampányban terjesztett hazugságokkal, a helyzet az, hogy az Európai Unióból Magyarországnak járó rész tekintélyes részét már hazahoztuk. Pontosabban ott van Brüsszelben a számlákon, csak küldeni kell ki – közölte, hozzátéve, most azt mondják, „ha nem fizettek, ebből fogjuk levonni”. – Rendben van, értem, erre is lesz majd válaszunk – hangsúlyozta.

Orbán Viktor közölte, a döntés megszületéséről tudtak. – Ezek brüsszeliek, sunyik. Nem tudok mit mondani. Magyar ember számára ez az egész, ami ott történik, nehezen fogható kulturálisan – fogalmazott. A kormányfő azt mondta, az őszintétlenség, a nem világos beszéd, a „tolvajnyelv” Magyarországon a politikában büntetendő, a választók büntetik is. Brüsszelben meg csak így beszélnek, ezért a magyarok ott általában kilógnak a sorból, úgy tekintenek ránk, mintha radikálisak lennénk.

A magyar nézőpontból az egésznek van egy ilyen nyálas, váladékos, csigaszerű közege. Nem a mi világunk, ami ott van

– szögezte le. Szerinte ebből fakad, hogy volt egy döntés, mindenki tudta hogy ez megvan, letagadták, és megvárták a választást. Ugyanis úgy véli, ha nem így tettek volna, Magyarországon a brüsszeliek által fizetett pártok „kaptak volna egy jó nagy nyaklevest” a választóktól. Mindegy, ez van, nem mi alakítjuk a világ folyását, a saját értékeinket, érdekeinket meg kell védeni, egy olyan közegben is, ami kulturálisan idegen és ellenséges – mondta Orbán Viktor.

Hosszú és nehéz tárgyalás

A NATO-főtitkár budapesti látogatásával kapcsolatban a miniszterelnök közölte, ennek során nagyon fontos, és nagyon kedvező megállapodás született. Brüsszelben sok konfliktusunk van – fejtegette –, de

szerinte a NATO-ban mi az elfogadott, elismert, lojális, kiemelkedően együttműködő országok közé tartozunk.

Méretünkhöz képest jelentős hozzájárulást adunk a katonai szövetség működéséhez, és ezt elismerik, „a NATO a mi otthonunk” – tette hozzá.

Úgy véli, a probléma az, hogy a 32 tagállamból 31 le akarja győzni az oroszokat, és azt mondják, a háborúnak csak az Ukránok győzelmével lehet véget vetni. Szerintük a megoldás a harctéren van, de a magyar álláspont az, hogy ez tévedés.

Orbán Viktor közölte, a NATO akciókat akar végrehajtani annak érdekében, hogy segíthesse Ukrajnát, és létrehozna egy NATO-ukrán missziót, ami azt jelenti, a katonai szövetség fogja koordinálni az Ukrajnának adandó fegyverek átszállítását. Létre fognak hozni három nagy támaszpontot, ahol átadják a fegyvereket Ukrajnának, de még itt, NATO-országok területén. „Szerintünk ahol fegyvereket adnak át, az katonai célponttá válik az ellenség nézőpontjából, és ott bármi megtörténhet” – fogalmazott. Majd kiemelte, a frontra menő ukrán katonák kiképzésében ugyancsak közvetlen szerepet vállalna a NATO, és Magyarország ebben sem akar részt venni.

„A NATO-nak azért nehéz elfogadni egy ilyen magatartást, nehogy Magyarország precedenssé váljék. Ezt én megértem. De a NATO szempontjai nem előzhetik meg Magyarország nemzeti érdekeit, meg a magyar béke szempontjait. Ezt kellett kialkudni és kitárgyalni. Nehéz tárgyalás volt, hosszú tárgyalás volt, és a végén megegyeztünk, és mindent megkaptuk, amit akartunk”

– állította a kormányfő. Azt mondta, ezért cserébe vállalta, „mi nem fogjuk a NATO következő csúcstalálkozóján, Washingtonban megakadályozni, hogy azok, akik viszont létre akarnak hozni egy ilyen ukrán missziót, ők megtehessék. De mi ebből ki fogunk maradni”.

Trumppal „meg lehet csinálni a békét”

Orbán Viktor ezt követően arról beszélt, tudta, hogy ha az európai jobboldal, ami egyébként békepárti, nyer, egész Európa ki tud maradni a háborúból, így pedig Magyarországnak is könnyebb ezt megtenni. „Mindenki azt kérdezte, jó de ez hogy fog történni? A válaszom az, hogy így” – jelentette ki. Szerinte ugyanis jól látszik, hogy az európai emberek nem akarják ezt a háborút: a választás napján megbukott két kormány, a francia meg a belga, Németországban a kancellár pártja a saját országában harmadik lett. „Az európai választással máris lelassítottuk a háború felé száguldó vonatot, időt nyert Európa” – fogalmazott a kormányfő. Majd megismételte, ha Donald Trump nyer novemberben, szerinte meglesz a békepárti transzatlanti együttműködés, „meg lehet csinálni a békét”.

„Erről szoktunk álmodni, aztán fölébredünk”

A miniszterelnök közölte, Marine Le Pen utcahosszal nyerte meg a francia választást, és Olaszországban is egy jobboldali párt győzött, amit „szintén egy hölgy vezet”. Ha ők ketten meg tudnak állapodni, a Fidesz pedig csatlakozik hozzájuk, szerinte létrehozhatnák az Európai Parlament második legnagyobb frakcióját, és úgy véli, az Európai Néppártból is tudnának átvinni pártokat. „Könnyen lehet, hogy fél éven belül a jobboldalé lenne Európában a legnagyobb parlamenti frakció. Erről szoktunk álmodni. Aztán fölébredünk, és kiderül, hogy a két hölgy nem tud megegyezni, tehát ebben a pillanatban a dolgok úgy állnak, hogy tárgyalások zajlanak, de csak nagyon lassan araszolnak egymás felé” – fejtegette Orbán Viktor.