Magyarország;NATO;

VSquare: Már a NATO-n belüli információáramlást akadályozzák a magyar kormány lojalitásával kapcsolatos kétségek

Egy illetékes arról beszélt, a tagországok csak a kevésbé érzékeny hírszerzési információkat osztják meg a központi NATO-csatornákon, tudván, hogy Magyarország is a címzettek között van.

A magyar kormány lojalitásával kapcsolatos kétségek már egy ideje korlátozzák az információk, különösen a hírszerzési adatok megosztását Magyarország és a többi NATO-tagállam között. Ez azt jelenti, hogy Magyarország kevesebb információt kap szövetségeseitől mind bilaterálisan, mind központi NATO-csatornákon keresztül – derül ki a VSquare hírleveléből.

„A probléma az, hogy a következményeket mindenki érzi, mivel a tagországok csak a kevésbé érzékeny hírszerzési információkat osztják meg a központi NATO-csatornákon, tudván, hogy Magyarország is a címzettek között van” – mondta a NATO egyik illetékese.

Ehelyett ezeket az információkat más csoportokban osztják meg, melyeknek nem tagja Magyarország. A forrás szerint mindez nem csupán katonai vonatkozású információkról szól, a magyar tisztviselők pedig legtöbbször nem tudnak arról, hogy kihagyják őket.

„Még ha meg is bízunk a magasrangú hírszerző tisztjeikben, végső soron, ha bármit is megosztunk velük, az Orbán asztalára kerülő jelentésekben végződhet. Nekünk az ország politikai vezetésével van problémánk”

– mondta a Vsquare-nek egy uniós ország polgári hírszerző ügynökségének volt helyettes vezetője.

Egy, a Jens Stoltenberg napirendjét ismerő cseh forrás közölte, a NATO-főtitkár a héten azért utazott Budapestre, hogy két kulcsfontosságú kérdésben tárgyaljon a magyar kormányfővel:

  • Orbán Viktor ne akadályozza Mark Rutte NATO-főtitkári pályázatát,

  • Magyarország ne blokkolja a legújabb ukrajnai segélycsomagot.

Ez a segélycsomag tartalmazza a NATO ukrajnai összekötő missziójának finanszírozását, a katonai segélyek koordinálását és pénzügyi támogatást.