évforduló;választási program;Konzervatív Párt;választási kampány;Egyesült Királyság;normandiai partraszállás;Rishi Sunak;

Kormányfői harakiri Normandiában

A brit választópolgárok egyre inkább úgy érzik, mintha Rishi Sunak szándékosan a vesztébe rohanna elhibázott döntéseivel.

Kedden teszi közzé választási programját a brit Konzervatív Párt, ami végre esélyt ad arra, hogy eltereljék a figyelmet Rishi Sunak múlt héten a normandiai partraszállás 80. évfordulójának megünneplése kapcsán elkövetett kolosszális hibájáról. Ahogy erről röviden lapunk is beszámolt, a kormányfő ugyan végigcsinálta a D-Day megemlékezések portsmouthi fejezetét, de másnap, amikor a történelmi esemény franciaországi színhelyén a világ vezetői, köztük Joe Biden amerikai, Emmanuel Macron francia és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök még javában méltatták a náci uralom felszámolásáért, a demokrácia megmentéséért életüket kockára tevő veteránok hőstetteit, a brit kormányfő fogta a sátorfáját és hazautazott. Mint később kiderült, egy az ITV kereskedelmi csatornának ígért interjú miatt érezte sürgősnek, hogy hazatérjen.

A konzervatív vezető környezete csak az első negatív visszhangok után kapcsolt, hogy komoly baklövést követett el. Azzal, hogy hátat fordított a vélhetően utolsó nagy megemékezésükön részt vevő, 100 év körüli veteránoknak, és nem élt azzal a lehetőséggel, hogy a nyugati vezetők társaságában ismét szolidaritást vállaljon az Oroszország által ostromolt Ukrajnával, Sunak újabb szöget vert a toryk koporsójába. A hét további része kifogások sorozatával folytatódott. Úgy tűnik, a hivatalos vélemény mindig is az volt, hogy a ceremóniák második része már csak szociális jellegű, és tökéletesen elégséges, ha ezeken Lord Cameron of Chipping Norton külügyminiszter képviseli az országot. 2014-ben Cameron a toryk vezetőjeként az őszi pártkonferencián külön említést tett arról, hogy "abban az évben élete legjobb pillanata volt a D-Day 70. évfordulójának megünneplése".

A konzervatív faux pas-t csak mélyítette, hogy a Munkáspárt vezetése alaposan kiaknázta az ölébe hullott szerencsét. David Lammy árnyék-külügyminiszter a Macron-teamhez fűződő jó kapcsolatai révén elintézte, hogy a párt vezére, Sir Keir Starmer és ő maga meghívást nyerjen a nagy jelentőségű nemzetközi eseményre. A konzervatív vezetésnek egy éjszakát kellett aludnia arra, hogy felismerje a helyzet teljes félrekezelését, de "szerencsére" Sunakot rá lehetett venni a gyors bocsánatkérésre.

Ami meglepőbb volt, hogy a BBC által péntek este megrendezett hétpárti választási vitában elsőként megszólított Penny Mordaunt, az alsóház konzervatív vezetője "teljesen helytelennek" nevezte főnöke korai távozását. Politikai megfigyelők és az egyszerű emberek hitetlenkedve követték a fiaskót, amit úgy értékeltek, hogy Rishi Sunak személyesen, de az egész kormánypárt is feladta a 14 éve tartó  konzervatív hatalom megtartásáért folytatott küzdelmet. A Liberális Demokraták vezetője, Sir Ed Davey "a bátor veteránok, az ország és annak történelme elképesztő cserbenhagyásáról" beszélt, míg Sir Keir Starmer "kötelességének" nevezte "köszönetet mondani" a partraszállásban részt vett katonáknak.

 Annak a hétnek a végén, amikor Nigel Farage reaktiválva magát a Reform UK párt élére állt, egyben bejelentette indulását a kelet-angliai Clacton képviselői helyéért, Sunakot pedig "hazugnak" nyilvánították, amiért az első, az ITV által csak a két pártvezető számára rendezett vitában azt a benyomást keltette, mintha a Munkáspárt kormányra kerülése esetén évente 2000 fontos veszteséget okozna a családoknak, a kormányfő minden lehetőséget elkerült, hogy a sajtónak nyilatkozzon. Amikor hétfőn folytatta korteshadjáratát, már csak maroknyi sajtócsapat követhette, hogy - mint az i napilap fogalmazott - "szorosabban lehessen ellenőrizni a narratívát".

Az ugyancsak hétfő reggel a Sky Newsnak nyilatkozó Sir Liam Fox volt védelmi miniszter viszont így fogalmazott: "Ideje továbblépni a D-Day bakin, a kormányfő elnézést kért, bevallotta, hogy tévedett, emberek követnek el hibákat, mind kampányok idején, mind máskor. A szavazók látják, mi történik Európa-szerte a választásokon, vagy miket csinál Putyin. Helyezzük a hangsúlyt a fontos ügyekre, mert ha leragadunk a triviális dolgoknál, a társadalom nem fog ránk figyelni".