kiállítás;fotográfia;

Kizárni a külvilágot, belefeledkezni a látványba

Szesztay Csanád fotói olyan élményt adnak, mintha nem is a valóságot, hanem egy filmet néznénk.

Szesztay Csanád fotóművész képein első blikkre semmi különös nincsen: hétköznapi jeleneteket látunk, melyekkel találkozhattunk már a tömegközlekedésen vagy az utcán. Egy fehér macska siet az éjszakában, egy buszon kapaszkodik valaki, vagy a vonat piros ülésére ráesik a nap. A művész azonban mindezt olyan érzékenységgel ábrázolja, mintha nem is a valóságot, hanem egy filmet néznénk, és belefeledkeznénk a látványba. A fotós szerint ez az érzés olyan, mint amikor a Taxisofőr című filmben a főszereplő, Travis Bickle (Robert De Niro) egy étteremben ülve bámulja egy pohár vízben a feloldódó pezsgőtabletta buborékjait.

– Ezek a képek semmilyen céllal nem készültek, szándékoltan nincsen tárgyuk, ezért rákényszerítik a nézőt, hogy a kompozíciót nézze – mondja Szesztay. Neki a szemlélődés terápiás célú, hiszen kiszakítja a világ zajából, a káoszából és egy másik tudatállapotba viszi. A fotózást is így éli meg, hiszen a fényképezőjével az utcákat járva keresi a legjobb helyzeteket. – A fotózásban azt szeretem, hogy a háromdimenziós térből kihasíthatok egy kétdimenziós szeletet, és megtalálhatom benne a legszebb arányokat. És míg finomhangolom a képet, az tudatban úgy köt le, mint másokat a futás.

A fotózást 1996-ben kezdte, amikor apjától megkapta az első fényképezőgépét, ekkortól vált a hobbija mindennapos rutinná. Érettségi után a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen tanulta ki a szakmát, majd 2010 és 2020 között a Szépművészeti Múzeumban és a Magyar Nemzeti Galériában dolgozott műtárgyfotósként. – A diploma után beestem a munka világába, és bár sokat fotóztam, azt a fióknak és a winchesternek. Most viszont végre kiállítom sok év anyagát, ami tényleg az én látásmódomat tükrözi. A képekkel azt szeretném üzenni, hogy nagyon sok az információ körülöttünk, és az emberek egyfolytában a telefonjukat bámulják, melyből iszonyú ingermennyiség árad, ezért rá szeretném vezetni őket arra, hogy le lehet lassulni, és eltölteni az időt egyszerűbb dolgokkal is. Például nézni a vízben feloldódó pezsgőtablettát, mint Travis Bickle a Taxisofőrben.

Infó

Shortcuts – Szesztay Csanád fotókiállítása. Kurátor: Dorsánszki Adrienn. Massolit Books & Café (Budapest, VII. kerület, Nagy Diófa utca 30.) Megtekinthető június 23-ig.