Orbán-kormány;Lázár János;Spar;Tiborcz István;Nagy Márton;Rahimkulov család;

VSquare: A Rahimkulov család már tavaly megvette volna a Spart, nemrég Tiborcz István is bejelentkezett

Nem zárható ki, hogy a NER-en belül egymással már üzletelő felek együttműködnek a hatalomnak beintő kiskereskedelmi hálózatnak.

Visszautasították a Spar osztrák tulajdonosai azokat a vételi ajánlatokat, amelyek a magyarországi üzletlánc felvásárlására érkeztek. Több mint egy évvel ezelőtt a Rahimkulov család, nemrég pedig Tiborcz István próbálta megvenni a Spar hazai hálózatát – vette észre a Telex a VSquare hírlevelében. 

VSquare egy osztrák üzleti forrásra hivatkozva írt arról, hogy a  Rahimkulov család képviselői megkeresték a Spar tulajdonosait egy vételi ajánlattal. A Tiborcz-féle ajánlatról pedig egy másik, magyarországi forrás tett említést. A cikk elképzelhetőnek tartja, hogy mivel a Magyarországon élő orosz család és Orbán Viktor miniszterelnök veje korábban már üzletelt egymással, ezúttal is együttműködhetnek.

Korábban a Népszava is beszámolt arról, hogy az Orbán-kormány nyomul a Sparnál, azaz  be akarja vásárolni magát a cégbe. – Viszonylag nyíltan azt mondták nekünk, hogy ha az állam részesedést szerezne a vállalatunkban, akkor sokkal könnyebb lenne a helyzet. Mi most Brüsszelben reménykedünk – ezt mondta a Die Pressének adott interjújában Hans Reisch, a Spar osztrák anyavállalatának vezérigazgatója, miután a cég panasszal fordult az Európai Bizottsághoz a magyarországi kiskereskedelmi különadó miatt.

Lázár János építési és közlekedési miniszter fenyegette meg a beavatkozást elutasító, az Orbán-kormányt kikosarazó élelmiszeráruház-láncot: „Sparral szemben is tudunk úszni. A cég meg fogja fizetni az árát annak, amit az elmúlt napokban tett” (...) Most, hogy az osztrák fűszeres-közértes, a Spar így viselkedett, felvetettem, hogy ne tűrjük tovább a hazudozást, alaptalan állításokat tőlük, s inkább vegyük meg őket szőröstül-bőröstül – mondta. Valamivel később csatlakozott hozzá Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter is, aki úgy fogalmazott: – Kikérjük magunknak ezt a hangnemet. Fáradjanak ide, és mondják el, mire alapozzák ezeket a kijelentéseket, amiknek következményei lesznek.