Orbán-kormány;kiskereskedelem;különadó;Spar;

Nyomul a Sparnál az Orbán-kormány, az üzletlánc vezére szerint be akarja vásárolni magát az állam

A kormány szerint jogos a kiskereskedelmi különadó, minden más állítás alaptalan.

„Viszonylag nyíltan azt mondták nekünk, hogy ha az állam részesedést szerezne a vállalatunkban, akkor sokkal könnyebb lenne a helyzet. Mi most Brüsszelben reménykedünk” - ezt mondta a Die Pressének adott interjújában Hans Reisch, a Spar osztrák anyavállalatának vezérigazgatója, miután megkérdezték tőle, mit szólt az Orbán-kormány ahhoz, hogy a Spar panasszal fordult az Európai Bizottsághoz a magyarországi kiskereskedelmi különadó miatt.

A Telex által szemlézett interjúban Hans Reisch azt is elmondta, mi indokolta az uniós panaszt. „Több mint 600 üzletünk van Magyarországon, és mi vagyunk a második legnagyobb élelmiszer-kiskereskedő. Külső tényezők azonban lehetetlenné teszik, hogy nyereségesen működjünk Magyarországon. Egyrészt ott van az alapvető élelmiszerekre kivetett árplafon és a szupermarket-üzemeltetőkre kivetett különadó, ami a nettó árbevétel 4,1 százaléka. Ez összesen mintegy 120 millió euróba került nekünk. Ez gazdaságilag nem életképes” - fogalmazott, arra azonban határozott elutasítással felelt, hogy el tervezik-e hagyni Magyarországot. „Nem, nem akarjuk elhagyni Magyarországot. Sokat fektettünk be ott, és több ezer munkahelyet teremtettünk. Teljesen érthetetlen nekünk, hogy egy olyan céggel, amely valójában az ország érdekében működik, így bánjanak” - mondta.

Február végén Heiszler Gabriellával, a magyarországi Spar ügyvezető igazgatója is beszélt a Telexnek a különadó jelentette terhelésről. Ő azt mondta erről: „Nálunk az iparágban, a hozzánk hasonló kereskedőknél 2–3 százalék között van az elvárt bevételarányos nyereség. Ha kivetnek ránk egy 4-5 százalékos különadót, akkor normális körülmények között, hosszú távon nem tudunk nyereségesen működni.”

A lap a témában kérdéseket küldött a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetirodának, ahonnan annyit közöltek: „A kiskereskedelmi különadót az Európai Unió bírósága nyilvánította jogszerűnek. Ezek a tények, minden más állítás alaptalan!” Az viszont nem derült ki a válaszból, hogy egyébként szeretnének-e állami részesedést a Sparban.