;

bíróság;letartóztatás;Fővárosi Főügyészség;kitörés napja;antifasiszták;bűnügyi felügyelet;közösség tagja elleni erőszak;

- Letartóztatták a hétvégi budapesti támadások három gyanúsítottját

A negyedik, német állampolgárságú nő esetében bűnügyi felügyeletet rendeltek el. Az ügyészség letartóztatásért fellebbez.

Elrendelte három gyanúsított letartóztatását a bíróság a Budapesti XI. és XXII. Kerületi Ügyészség indítványa alapján a hétvégi budapesti támadásokkal összefüggésben – derül ki a Fővárosi Főügyészség által lapunkhoz szerdán eljuttatott közleményből.

A bíróság a negyedik gyanúsított – egy német állampolgárságú nő – esetében bűnügyi felügyeletet rendelt el. Az ügyészség letartóztatásért fellebbez. Mint írják, a gyanúsított Magyarországon bejelentett lakó-, illetve tartózkodási hellyel, magyarországi kötődéssel nem rendelkezik. Az ügyészség szerint a gyanúsítottak terhére rótt bűncselekmény körülményeiből alappal feltételezhető, hogy ő is csak a „Kitörés napja” elnevezésű szélsőjobboldali rendezvény alkalmából érkezett Magyarországra. Mindezért alappal feltételezhető, hogy az eljárásban elérhetetlenné válik a hatóságok számára – teszik hozzá.

„Az elkövetések szervezett jellegére, a gyanúsítottaknál talált eszközökre figyelemmel, az eljárás jelenlegi szakaszában valamennyi gyanúsított esetében megalapozottan lehet következtetni arra, hogy veszélyeztetnék a bizonyítást, különösen a bűncselekmény elkövetésében velük együttműködő társaik beazonosítását. A német nő esetében elrendelt bűnügyi felügyelet a bizonyítás megnehezítése veszélyének kiküszöbölésére is alkalmatlan” – fogalmaz az ügyészség.

A beszámoló szerint a Kitörés napja rendezvény vélt résztvevői elleni támadásokkal kapcsolatban a Budapesti Rendőr-főkapitányság Életvédelmi Osztálya folytat nyomozást felfegyverkezve, közösség tagja ellen csoportosan elkövetett erőszak, súlyos testi sértés és más bűncselekmények miatt. A rendelkezésre álló adatok alapján az elkövetők szélsőjobboldali nézetekre utaló öltözékük miatt támadták meg a számukra ismeretlen sértetteket – írják. A nyomozók az ügyben eddig négy személyt, köztük három külföldi állampolgárt hallgattak ki gyanúsítottként – teszik hozzá.

Az illető márkás whiskykre és karórákra utazott, volt, hogy vascsővel, máskor csatornafedővel tört be kirakatokat.