Három csillagot kapott egy marseille-i étterem, az AM a Michelin étteremkalauz hétfőn bemutatott franciaországi kiadványában. Alexandre Mazzia étterme a gasztronómiai biblia lehető legjobb értékelését kapta – mondta a hely séfje, Gwendal Poullennec.
Ezzel a három Michelin-csillaggal rendelkező franciaországi és monacói éttermek száma 30-ra emelkedett. Leminősítés – csillag elvesztése – nem történt.
Csillagos vegán
Csillagot kapott a dél-nyugat franciaországi Ares városában működő ONA (Origine Non Animale, azaz Nem Állati Eredetű) elnevezésű vegán étterem. A 2016-ban, közösségi finanszírozással és egy zöld bank által nyújtott hitellel nyílt étterem alapítója és vezetője, Claire Vallee a döntésről azt nyilatkozta, úgy érzi, mintha elgázolta volna egy vonat – írta a Guardian alapján a 444.hu.
Az állati eredetű alapanyagokat nem használó étterem zöld csillagot is nyert. Ezt az elismerést az étteremkalauz 2020 óta azoknak a vendéglátóhelyeknek adja, amelyek üzemeltetésében fontos szerepet kapnak az etikus gyakorlatok. A tulajdonos a francia hírügynökségnek adott nyilatkozatában elmondta, a hagyományos bankok elutasították a hitelkérelmét, mert bizonytalannak és kockázatosnak ítélték a vegán étkezés jövőjét, a fiatal séf ezután a közösségi finanszírozásból összeszedett önrésszel egy olyan pénzintézethez fordult, amely kifejezetten zöld, etikus projekteket támogat.
A 2021-es kiadványt a koronavírus-járvány miatt közönség nélkül mutatták be a párizsi Eiffel-toronyban.
Franciaországban legalább február közepéig zárva tartanak a bárok, kávézók és éttermek a járvány miatt. Egyes helyek házhozszállításra és elviteles üzemmódra álltak át, az állami segítség ellenére azonban a vendéglátásban dolgozók közül sokan kerültek anyagilag nehéz helyzetbe.