Gyakran éveken át küzdenek a családok gyerekek szerteágazó panaszaival, mire felmerül, hogy ételintolerancia is állhat a tünetek hátterében. Az ételintolerancia vagy ételérzékenység nem ételallergia: ha valaki olyan alapanyagokat, ételeket fogyaszt, amelyekre nem allergiás, hanem érzékeny, a tünetek nem azonnal alakulnak ki, sokszor ezért nem feltételeznek összefüggést az étrend és a panaszok között - közölte az Ételintolerancia és Ételallergia Társaság.
Ellentmondásnak tűnhet, de az
A tejtermékeken és a gabonaféléken túl érzékenység alakulhat ki akár egyes zöldségekre, gyümölcsökre, fűszerekre, ritkábban húsokra is, de az élelmiszeriparban gyakran használt adalékanyagok is okozhatnak panaszokat - mondta dr. Takáts Alajos, a szervezet elnöke.
Hasfájós, fejfájós, ekcémás, bőrkiütésekkel küzdő gyerekeknél viszonylag hamar felmerül, hogy az étrenddel is gond lehet, ám ételintoleranciára lehet gyanakodni akkor is, ha nem találják az okát a krónikus fáradékonyságnak, figyelemzavarnak, hiperaktivitásnak vagy akár gyermekkori elhízásnak. A gyerekek szervezete ilyenkor az egyes alapanyagokkal szemben termel ellenanyagokat, amelyek szerteágazó tüneteket válthatnak ki.
Az ételintolerancia laboratóriumi vizsgálattal mutatható ki, körülbelül 3 éves kortól, amikor már elég fejlett az immunrendszer ahhoz, hogy a teszt valós eredményt adjon. Az allergiavizsgálatok az ételintolerancia kimutatására nem alkalmasak, mert előbbinél Immunglobulin E (IgE), utóbbinál Immunglobulin G (IgG) antitesteket vizsgálnak.
Az ételintoleranciát meggyógyítani ugyan nem lehet, viszont az érzékenységi reakciókat kiváltó alapanyagok elhagyásával a panaszok néhány hét alatt gyógyszer és kezelés nélkül is enyhülhetnek, megszűnhetnek.