Bioritmus;túlsúly;genetika;fogyás;

Illusztráció

- A genetika tényleg megnehezíti a fogyást, de nincs minden veszve

Sokan irigykedve figyelik azokat, akik bármit és bármennyit ehetnek és esznek is, nem híznak. Kiderült, ennek a szerencsés állapotnak genetikai okai vannak.

Az elhízás genetikai hátterével már sok kutatás foglalkozott, a mostani, amelyről a Science Alert számolt be, azonban azt vizsgálta, milyen genetikai oka lehet annak, ha valaki nem hízik. Az eredmények szerint valóban létezik „vékonyságért” felelős gén, illetve hiányozhatnak az elhízásért felelős gének, ráadásul örökölhetően – írta a Dívány.

A szerencsésebbeknek a genetikai hátterük segít vékonynak maradni, másoknak ehhez többre van szükségük. A közelmúltban végzett kutatás az elsők között vizsgálta, mi az oka annak, hogy egyesek különböző étkezési zavarok és betegségek nélkül is vékonyak maradnak, bármennyit és bármit is esznek. A vékony embereknek alacsonyabb a génterhelése, ami alapesetben az elhízást segítené – mondta Sadaf Farooqi, a Cambridge-i Egyetem kutatója. 

„Könnyű az embereket a testsúlyuk miatt kritizálni, de a tudomány jelenlegi állása szerint a súlyunkat sokkal kevésbé tudjuk befolyásolni, mint azt eddig gondoltuk”– tette hozzá a professzor.

A kutatók három csoportot vizsgáltak: az első 1622 alacsony testtömegindexű (1,9-es BMI), a második 10 433 normál testsúlyú, míg a harmadik 1985 súlyosan elhízott emberből állt. A résztvevők DNS-ének összehasonlításával a kutatók különböző mintákat fedeztek fel. A genetikai vizsgálatok mellett kiszűrték az olyan embereket is, akik valamilyen betegséggel, például étkezési zavarokkal küzdenek.

Az eredmények szerint a túlsúlyos embereknek sokkal magasabb kockázati tényezőt jelent a genetika, a vékonyaknak jóval kevesebb olyan genetikai variánssal rendelkeznek, ami az elhízásért tehető felelőssé. Az ismert tényezőkön kívül újabb összefüggéseket találtak a genetika és az elhízás, valamint a magas vérnyomás kialakulása között. A vékony emberek génjei alapján megállapították, hogy közel háromnegyedüknek szintén vékony és egészséges emberek alkotják a családjukat. A kutatás folytatásával a tudósok még több gént és biológiai mechanizmust szeretnének azonosítani, amelyek később segíthetnek az embereknek az egészséges testsúly megtartásában.

Korábbi kutatások kimutatták, hogy – az anyagcserénk sebességén, az edzéseink számán és a kedvenc ételeinken kívül – sok minden befolyásolja a testsúlyunkat, ez a vizsgálat azonban bebizonyította, hogy a genetikának is jelentős szerepe van. Nemcsak a genetikán múlik, hogy ki mennyit hízik, de

„megnehezíti a túlsúllyal küzdő emberek életét”- hangsúlyozta Inês Barroso, a kutatók egyike.

Tudni kell, hogy minden ember szervezetére másképp hatnak a különböző tényezők, de a helyes étrend és a testmozgás – testsúlytól függetlenül - mindenkire jó hatással van. Ha sikerül megtalálni a megfelelő géneket, új módszerek kifejlesztésével megakadályozható lehet az elhízás, ez pedig segíthet a kevésbé szerencsés genetikával rendelkező embereknek, és az akár komoly betegségek megelőzésében is. 

Bár a fogynivágyók legnagyobb ellensége a szénhidrát, most kiderült, a megvonását sem célszerű túlzásba vinni, ugyanis növelheti a szívritmuszavar kialakulásának kockázatát - hívta fel a figyelmet a Magyar Kardiológusok Társasága.