A Cell Reports orvosi folyóiratban megjelent kutatás szerint a mannóz nevű természetes cukor segíthet a fogyásban, javítja az anyagcserét és a bél mikrobiológiai egészségét - írta a Care2.
A kutatók csoportokra osztották az állatokat, az egyiknek normál, a másiknak magas zsírtartalmú ételeket adtak mannózzal, illetve nélküle. Azt találták, hogy a természetes cukrot fogyasztó csoportnak kevesebb zsírt tartalmazott a mája, mint azoknak, amelyek nem kaptak a mannózt. Azt is kiderült, hogy ezeknek az állatoknak a mikrobiom-összetétele a sovány állatokéhoz hasonlított. Amikor az állatok abbahagyták a mannóz evését, visszahízták az elvesztett kilókat és a bélbaktériumaik állapota is visszaállt a kísérlet előttire. Bár ez a fajta kutatás már gyerekcipőben jár, és több tanulmányra van szükség, a tudósok azt remélik, az eredmények hozzájárulnak az elhízás és a májbetegség kezeléséhez.
Mi a mannóz?
Néha d-mannóznak is nevezik azt az egyszerű cukrot, amely elsősorban a gyümölcsökben, az almában, a narancsban és az őszibarackban és az áfonyában is megtalálható. Korábbi vizsgálatok szerint ez a cukorfajta hatásos lehet a húgyúti fertőzések kezelésében is, mivel megakadályozza, hogy a baktériumok a húgyhólyag falához tapadjanak.
Mi a mikrobiom?
A mikrobiom az emberi testben élő mikroorganizmusok, mikrobák alkotta ökológiai rendszer. Ezek, a test különböző részein élő baktériumok, vírusok, gombák részt vesznek az emberi szervezet védelmében, nélkülözhetetlen anyagokat állítanak elő és megakadályozzák idegen és betegséget okozó mikroorganizmusok tartós megtelepedését. Az ujjlenyomathoz hasonlóan, a mikrobiom minden emberben eltérő összetételű.
Forrás: