Tudomány;étkezés;étrend;

Illusztráció: AFP

- Az étrendünk nem passzol az agyunkhoz

A nőknek sokkal több kulcsfontosságú tápanyagra lehet szükségük az érzelmi jólétük fenntartásához, mint a férfiaknak - derült ki a New York-i Állami Egyetem kutatóinak új tanulmányából.

Egyre több tudományos eredmény sugallja, hogy a férfiak és a nők agya közötti anatómiai és funkcionális különbségek befolyásolják a mentális betegségekre való fogékonyságot. Arról azonban egyelőre keveset tudni, hogy az étkezési szokások milyen szerepet játszanak a nem specifikus pszichológiai jólét tekintetében - írta az MTI a medicalxpress.com alapján. Utóbbi tanulmányozása érdekében a New York-i Állami Egyetem binghamtoni campusán dolgozó Lina Begdache és kollégái 563 résztvevő - 48 százalékuk férfi, 52 százalékuk nő - bevonásával végeztek felmérést a közösségi médiában.

 A Nutritional Neuroscience című folyóiratban publikált eredmények szerint a férfiakra sokkal inkább jellemző a mentális jólét egészen addig, amíg nem lép fel náluk tápanyaghiány. A nők ezzel szemben kisebb valószínűséggel tapasztalják meg a mentális jólétet egészen addig, amíg nem kiegyensúlyozott az étrendjük és nem folytatnak egészséges életmódot.

Begdache szerint az eredmények magyarázatot adhatnak azon korábbi tanulmányokra, amelyek azt mutatják, hogy a nőknél magasabb a mentális problémák jelentkezésének kockázata, mint a férfiaknál, valamint rámutatnak a tápanyagokban gazdag étrend fontosságára a mentális jólét megőrzése szempontjából.

"A legfőbb konklúziónk, hogy a nőknek valószínűleg többféle tápanyagra lenne szükségük pozitív lelkiállapotuk megőrzése érdekében, mint a férfiaknak.– mondta Begdache.

"Ezek az eredmények magyarázatot adhatnak rá, hogy a nőknél egyrészt miért diagnosztizálnak kétszer nagyobb eséllyel szorongást és depressziót, másrészt miért tartanak a depressziós epizódok hosszabb ideig, mint a férfiaknál. A mai étrendeknek magas az energiatartalmuk, de kevés bennük az olyan kulcsfontosságú tápanyag, amely anatómiai és működési szempontból is fontos az agy számára".

Begdache szerint a jelenlegi tudományos eredmények azt sugallják, hogy az ősember energiában és tápanyagokban gazdag étrendje jelentős hatással volt az agytérfogatra és a kognitív funkciók evolúciójára.

"A hímek és a nőstények különböző fizikai és érzelmi kötelezettségei eltérő energiaszükségletet és élelmiszerpreferenciát eredményezhettek"– magyarázta a szakember.

Az étel- és az energiaszükségletek nemi alapú eltérése magyarázatot adhat az agytérfogat és az agyi funkcionális konnektivitás eltérésére a nők és a férfiak között. Begdache szerint lehetséges, hogy a kifejlett emberi agy és a jelenkori étrendek "nem passzolnak", ami zavarhatja bizonyos agyi rendszerek normális működését.

A fermentált ételek történetét mutatja be a Koreai Kulturális Központ szeptember 4-én nyíló kiállítása, amelyen kiemelt szerepet kapnak a koreai kerámiaművesség egyik legnagyobb kulturális jelentőséggel bíró ágának termékei, az onggi edények is.