kenyér;pékség;pékek;albán pékségek;

Illusztráció: Shutterstock

- Összefognak az albán pékek ellen

A kenyérrel kapcsolatos fogyasztói tudatosság emelése, valamint a Magyar Élelmiszerkönyv további fejlesztése és ismertté tétele segítheti, hogy vásárlók inkább a magyar sütőipari cégektől vegyék a minőségi péktermékeket és ne az albán pékektől - összegezhető a Pékszövetség, a Földművelésügyi Minisztérium, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal tegnapi egyeztetésének eredménye.

Közös közleményük szerint mindannyian egyetértettek abban, hogy fel kell hívni a vásárlók figyelmét arra, hogy a tisztességtelen vállalkozások, köztük az albán pékségek is azzal bújnak ki az idén nyáron életbe lépett új beltartalmi és minőségi előírások alól, hogy más néven - például kenyér helyett buciként - forgalmazzák termékeiket. Ezzel pedig nemcsak versenyelőnybe kerülnek, hanem sok esetben a fogyasztókat is megtévesztik - tették hozzá.

A munkát terhelő adók további mérséklését javasolja Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke. Ettől komoly versenyképességi eredményeket várna.