Vad-Horváth Zoltán az állami televízióban azt mondta, hogy a rohanó élettempó következményeként az embereknek sokszor már nincs idejük beülni egy étterembe enni, de igényük van a jó minőségű ételekre. A street foodosok éppen ebben jók: sallangmentesen tudnak gyorsan jó ételeket készíteni. Elmondása szerint Budapesten most a vietnami levesezők a legnépszerűbbek, a pho levest kínáló helyek nyílnak a legnagyobb számban. Ennek oka Vad-Horváth Zoltán szerint az, hogy a magyarok is nagyon szeretik a leveseket, és fogékonyak a különféle fűszerekkel elkészített változatokra is.
A street food klasszikus értelmezése az utcán, kézből, menet közben is elfogyasztható ételekre vonatkozik. Az utcai árusoktól, bódékból, piacokon vásárolt ételeket és italokat egyesítő fogalomba beletartozik a világ összes ilyen típusú fogása. Az utcán vásárolt étel előnye, hogy általában jóval olcsóbb, mint az étteremben kapható fogások, sok esetben a szemünk előtt készül az étel, illetve szinte várakozás nélkül hozzájuthatunk, így a street food nem csak pénzt, hanem időt is spórol számunkra- informál a dolog mibenlétéről a Mindmegette.hu.
A street food egyik "gyökere" Amerikában egy német (e)migránsnak, Charles Feltmannak köszönhetően jelent meg, ez volt a német hagyományokból kinőtt hot-dog, amely annak az innovációnak köszönhette létét, hogy Feltmann felfedezte: az embereknek nem mindig van idejük asztalhoz ülve elfogyasztani a virslit, kis mustárral, kenyeret törögetve mellé. Így aztán mindezt egy termékbe sűrítette..