A D-vitamin (kalciferol) optimális forrása a napfény, a testünk képes megtermelni a számára szükséges D-vitamint az UVB-sugarakból, ehhez elegendő naponta körülbelül 20 percet a napon tölteni. Már persze, ha erre adódik lehetőség.
Szerencsére ezt a vitamint megfelelő táplálkozással is bevihetjük a szervezetünkbe, éppen ezért különösen a téli hónapokban érdemes odafigyelni arra, hogy minél több magas D-vitamin-tartalmú élelmiszert fogyasszunk.
Lazac, hering, tonhal - mind remek források. A D-vitamin zsírban oldódik, így ezek az ételek a felszívódását is jelentősen megkönnyítik. Hetente legalább kétszer 150 grammnyi mennyiséget érdemes belőlük fogyasztani.
Egy tojássárgája körülbelül hét százalékát tartalmazza a napi szükséges D-vitamin-mennyiségnek, és a benne lévő zsír segíti a felszívódást is. Ajánlások szerint egy egészséges ember nyugodtan elfogyaszthat napi egy vagy két tojást anélkül, hogy aggódnia kellene a koleszterinszintje miatt. Együk tehát bátran például reggelire, vagy főve, salátába keverve!
További remek D-vitamin-forrást jelent a vargányagomba, a kakaóbab, a vaj, a tej, a máj és a belsőségek. A vitamin pótlását az ősztől tavaszig terjedő időszakban D-vitamin készítmények segítségével is ajánlott pótolni.