Akár 30-40 milliárd forint is az emberek zsebében maradhat az idei áfacsökkentések nyomán, legalábbis a kormány állítása szerint. A szakemberek azonban árnyalták a képet. Ráadásul az áfa csökkentés hatása már rövid távon is elenyészhet, így ez a pénz nem az emberek, hanem a termelők, kereskedők pénztárcáját hizlalhatja.
Természetesen azt senki sem vitatja, hogy a 27, vagy a friss tej esetében a 18 százalékos áfa 5 százalékra nyesése visszaszoríthatja a feketekereskedelmet, hiszen 5 százalékért már nem nagyon éri meg kockáztatni.
Az alacsonyabb árakat csak akkor tarthatja a kereskedelem, ha nem változik az alapanyag, illetve az átadási ár - nyilatkozta a Népszavának Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára. Aki máris előkapta az okos telefonját, hogy kiszámolja, a 22 százaléknyi áfa lefaragása után mennyibe kerül majd a baromfi hús, a tojás, vagy mennyivel kevesebbet számolhat a főúr a vendéglátás forgalmi adójának 9 százalékos mérséklését követően. Az élelmiszerek esetében a 22 százalékos csökkentés a kifüggesztett decemberi árból visszaszámolva valójában 17, míg a vendéglátásban a 9 százalék csak mindössze 7 százalékot ér. Ám még ez sem a "végeredmény".
A most olcsóbbá váló élelmiszerekkel könnyen úgy járhatnak a vásárlók, mint a sertéshússal. Annak az áfáját tavaly vágta vissza a kormány szintén 5 százalékra. A fogyasztók mégsem sokáig örülhettek az olcsóbb karajnak, lapockának, tarjának. Az orosz embargó okozta sokk lecsengésével leapadtak az európai raktárkészletek. A nemzetközi piacon emelkedtek az árak, s ezek maguk után húzták a hazai árakat is.
A nyers tej a boltokban olcsóbb lesz, de nem tudni, mikor kezd el csökkenni az áfahatás FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM
Hasonló mozgásra lehet számítani a madárinfluenza megszűntével a baromfihús esetében is. Az export kényszerű felfüggesztése miatt jelentős készletek halmozódtak föl. Ha ezeket "leszívja" az újra induló kivitel, és feljebb kúszhatnak az átadási árak, akkor a kereskedők is rákényszerülhetnek, hogy emeljék a fogyasztói árakat - említette Vámos György. A tej felvásárlási ára elsősorban a nemzetközi piac hatására is várhatóan tovább emelkedik, ami szintén erodálhatja az áfacsökkentés egy részét.
A minimálbér és a garantált bérminimum emelés tovább faraghat az áfacsökkentés előnyös hatásain. A feldolgozók, kereskedők ugyanis a béremelések költségeinek legalább egy részét az áfacsökkentésből kénytelenek előteremteni.
A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége üdvözli az áfacsökkentést, hiszen a régióban a versenytársakhoz képest hazánkban volt a legmagasabb az ágazatot sújtó forgalmi adó. Igaz, ez a hátrány csak mérséklődik az áfacsökkentéssel, de nem szűnik meg. A vendéglátás 2018-tól válhat versenyképessé, amikor egy újabb lépcsőben a a szektor áfája is 5 százalékra zuhan.
A fogyasztói árakban aligha fog meglátszani a 9 százalékos áfacsökkentés, hiszen nem is ez volt a cél, hanem az, hogy az így keletkező többlet jövedelemből a vállalkozók a béreket tudják emelni - jegyezte meg a szövetség alelnöke, Könnyid László. Az ágazatban ugyanis magas a minimálbéren foglalkoztatottak aránya. A fővárosban, Nyugat-Magyarországon, a Balaton környékén kevesebben dolgoznak minimálbérért, mint Kelet- és Észak-Magyarországon, illetve a Dél-Dunántúlon, vagy az Alföldön - tette hozzá a szakember. Amiben nincs nagy különbség, az az égető munkaerőhiány. Ennek egyik oka éppen az, hogy a vendéglátásban, a szállodaiparban a bérek 26-30 százalékkal elmaradnak a magyar átlagkeresetektől. Korábban ugyan a keleti, északi országrészben kevésbé volt súlyos a szakemberhiány, de mára ott is lámpással kell keresni a megfelelő embert. A nyugat-magyarországi régióban, a Balatonnál pedig tavaly nyáron már szinte válságos helyzetek alakultak ki a munkaerőhiány miatt.
A vendéglátás áfacsökkentése azonban meglehetősen bonyolultra sikeredett. Az adóhatóság 6 oldalas iránymutatást adott ki, amelynek az értelmezése még a szakemberek számára sem mindig egyszerű. A lényeg, hogy a melegkonyha alapkövetelmény, de a szolgáltatás csak akkor tartozik a 18 százalékos áfakörbe, ha a vendég a helyben készült ételt, illetve nemszeszes italt asztalnál ülve az étteremben felszolgálva fogyasztja el. A népszerű lángososok, lacipecsenyések, büfék továbbra is 27 százalékos áfával számolnak. Ott, ahol elvitelre is van lehetőség, a helyben, felszolgálással, ülve elfogyasztott ételeket, üdítőket 18, az elvitelre szánt fogásokat 27 százalékos áfával számolják el. Ezt a vállalkozó az online kassza megfelelő beállításával tudja megoldani - említette a szövetség alelnöke.