Istvándy borászat;badacsonyi bornapok;

Ahol a borkészítés folyik.

- Az Istvándy-kékkorszak

A badacsonyi bornapok sokadik éve látja vendégül a borkedvelő érdeklődőket. Akik még nem jártak itt, véletlenszerűen kóstolgatnak, ám akik már sokadszori vendégek, tudják, hogy merre van kedvenc boruk.

Mi sem bíztuk a véletlenre, első utunk az Istvándy borászathoz vezetett. A nők az Ottonel Muskotály „BIZSERGÉS”-t választották, a férfiaknak pedig a testesebb borokat ajánlották. Kóstolgatás közben persze kérdezősködtünk és megtudtunk pár információt a családi vállalkozásról, és a borokról, valamint a világon az első Kéknyelű pezsgőről, melynek nagykövete Boczkó Gábor világbajnok párbajtörvívó aki szintén családtag.

A történet az 1800-as évek kezdetére vezethető vissza. A Balaton víztükréből kiemelkedő Tanú-hegyek látványa igazolja azt a bölcs mondást, mely szerint ezt a helyet az Isten is bortermelésre teremtette.A család életében a paraszti gazdálkodáson belül kezdettől fogva a szőlő- és bortermelés jelentette a legfontosabb megélhetési lehetőséget.

Nagypapa borász volt, fia agrármérnök, saját ültetvényei is voltak a szövetkezeti munka mellett, a borászkodással pedig kiegészítésképpen foglalkozott. Eleinte nem is árulta palackozva a borait, csak a barátainak adta őket, és egy–két étteremnek szállított. Jelenleg a tágabb család 8-10 tagja talált munkát a nagyszerűen működő vállalkozásban. Pincészetük jövőjét a Kéknyelű szőlőfajtában látják, amiből pezsgőt is készítenek.

A család őshonos állatok tartásával is foglalkozik. A virágos erdőszéli dombokon legelésző szürke- marhák és juhok végül a vendégek tányérján finom falatként végzik.

A búcsúzásnál megtudtuk, hogy a család 2014-ben valósította meg régi álmát, a Borműhelyt, mely Badacsony szívében egy 1900-as években épült villa pincéjében található. A hosszú nap után mi is meglátogattuk a hangulatos, nyitott, de esőtől védett Borműhelyt. Kerthelységében jól esett a pihenés: finom ételek, csodás borok, lágy zene. Aki év közben idelátogat, információt kaphat többek között a bor illemtanáról, és a kulturált fogyasztás ABC-jéről. Egy borász segítségével betekintést nyerhetnek a borkészítés rejtelmeibe is, miközben ízlelgethetik a jóízű Istvándy borokat.

(X)

Badacsonyi palackos boraik
Ottonel Muskotály 2015 „BIZSERGÉS”
BalatonBor 2015
Olaszrizling Hegybor 2015
Kéknyelű 2015 „ KÉKDERŰ”
Szemelt Sárga muskotály 2015 „GOLGOTA” - desszertbor
Szemelt Kéknyelű 2006 - desszertbor
Cabernet Sauvignon 2013
Kéknyelű Pezsgő 2012 "KÉKVÉRŰ BRUT" - Methode traditionelle