Az egy héttel korábban elfogadott, egyebek mellett az áfaemelést célzó intézkedések még némi bizonytalanságot okoznak a mindennapi életben. Magasabb áfát vezettek be hétfőtől egyebek mellett az éttermi, s a fuvarozási szolgáltatásokra, többet kell fizetni a hajójegyekért is.
A frissen sült kenyér áfája 13 százalékos maradt, de ha valaki ezt görög szokás szerint szőlővel kínálja fel, akkor erre már 23 százalékos áfa vonatkozik. A sertés- és bárányhús áfája 13 százalék maradt, a marháét viszont felemelték 23-ra. A friss sajt áfája 13 százalék, a becsomagolté ezzel szemben már 23 százalék.
A népszerű étel, a szuvlaki is érintett. Ha magában szolgálják fel, akkor az ár nem változik. De ha sót vagy borsot tesznek rá, cacikit tesznek mellé, akkor életbe lép a plusz tíz százalékos emelés. A görög közéletben egy vicc terjed, hogy a henteseknek, illetve az éttermeknek is közgazdászt kellene fogadniuk, hogy megállapítsák az árakat.