A rendezvény két nagyszabású esemény összefogásából jött létre; a Budapesti Halfesztivál és a Húsvéti Bárányfesztivál hivatása, hogy a látogatókkal megismertessék a legtöbb erdőben fellelhető alapanyagból készült mesterfogásokat, és azok jótékony hatásait.
A vadon élő állatok (szarvas, őz, vaddisznó) húsa sokkal gazdagabb fehérjékben, vitaminokban és ásványi anyagokban, mint bármely házi vágóállaté, továbbá növekedési hormontól és egyéb oltóanyagtól mentes, azaz a vadhús fogyasztása nagyon egészséges.
A Kárpát-medence máig Európa vadban leggazdagabb régiói közé tartozik. A vad ételek speciális elkészítéssel kerülnek az asztalra, itt akár olyan különleges alapanyagból készült ételeket is megkóstolhatunk, melyeket még soha. Többek között az alábbi erdei vadak is terítékre kerülnek: fácán, nyúl, őz, vaddisznó, szarvas különlegességek, amelyekhez a kiváló hazai bor-, pálinka-, és sörházak minőségi nedűket kínálnak!
A halfogyasztás évszázadok óta a magyar gasztronómia szerves része, ünnepnapjaink elengedhetetlen része. A hal jótékony hatásai köztudottak, a gazdag halhús fogyasztása kihat a szív- és érrendszeri megbetegedések veszélyének csökkentésére.
Az I. Hal és Vadfesztivál alkalmával lehetőség nyílik látogatóink számára, hogy a különböző tájegységek ízesítésében is megkóstolhassák méltán híres hungarikumunkat, a halászlevet. A Budapesti Halfesztiválhoz híven, Budapest halas street food éttermei különleges tengeri fogásokkal, sushival, pad thai tésztával, kaviárral és fish & chipsszel is készülnek.
A gourmet fogások szerelmesei mellett a szakembereknek is kedvezünk, ugyanis a rendezvényen megtalálható lesz a Vadász és Halász Börze, ahol megismerkedhetnek legősibb mesterségeink eszközeivel. Többek között íjakkal, vadásztőrökkel, távcsövekkel, horgászbotokkal, halászcsónakokkal, trófeákkal, hagyományőrző viseletekkel, szerszámokkal.
Az Erdei piacon fellelhető lesz többek között a szarvasgomba, medvehagyma, magolajok, parlagfűből készült termékek, pisztrángkrémek, mézek, erdei gyümölcsökből készült lekvárok, szörpök. Ezen kívül a gyermekek is találnak elfoglaltságot a fesztiválon, ugyanis a Vadasparkban közelebbről is megismerkedhetnek az erdei állatokkal!
A Fesztiválon megfőzzük Magyarország legnagyobb halászlevét, nem másban, mint a Szegedi Halászcsárda 5000 l-es óriásbográcsában. A sajtótájékoztatón a résztvevő újságírók egy ingyenes kóstolójegyet is kapnak a fesztiválra.