Angus marha és T-bone steak helyből, gyapjaskörte snapsszal és narancsborral - megkóstoltuk a legjobbnak mondott szlovén ízeket

„Szlovénia egyik legnagyobb bortermelő vidékén vagyunk, jó borokból nálunk bőség van. Törekszünk rá, és szerencsére megoldható, hogy mindent, amit csak felszolgálunk, 100 kilométeren belülről szerezzünk be” – mondja a Bib-Gourmand minősítést birtokló Gostlina Termika tulajdonosa. Az étterem a Vipava-völgyben található, alig egyórányi autózásra Ljubljanától, tulajdonosa pedig találóan leírja, országa miként áll a vendéglátáshoz és a gasztronómiához, ami a sikerük egyik, ha nem is titkos hozzávalója. A városi hamburgerezőtől indulva jutunk el a magas gasztronómiáig, amit a világszerte ismert Michelin-kalauz is meghálált nemrég egy újabb szlovén kiadással.

Boldogok a kimcsikészítők: a fermentálás az örök élet titka

„Ez az örök élet titka!” – kiáltott fel a koreai vendéglős Budapest belvárosában, majd letett elénk egy adag kimcsit, azaz csípős káposztát és más fermentált zöldségeket rejtő koreai „savanyúságot”. Megnyilatkozása túlzás, különösen, miután gyári, előre csomagolt kimcsit árul, amit Dél-Koreából hoztak ide hajón, egy konténerben. A szállítmányból bármelyik egykilós csomagot kaphatta volna, az íze garantáltan jó, mint a gyorséttermi sajtburgeré. Gyárak ide, manufaktúrák oda, Dél-Koreában máig élő hagyomány, hogy a családok maguk készítik a kimcsijüket az ősi receptúráik alapján – pont, mint mi a kovászos uborkánkat. Jön az ősz, az uborkát kimcsire cseréljük, és a vendéglős szavait felidézve leszögezzük: beléptünk az örök élet kapuján. Cikkünk egyben kedvcsináló is az otthoni kimcsikészítéshez, ami e sorok szerzőjének mára szenvedélyévé vált.

  • Belföld
  • Gazdaság
  • Külföld
  • Vélemény
  • Kultúra
  • Népszava-videó
  • Fotógaléria
  • Szép Szó
  • Visszhang
  • Nyitott mondat
  • Reflektor
  • Bűnügy-baleset
  • Sport
  • Mozaik
  • Napi Visszhang