Európai Parlament;szélsőjobboldal;AfD;Mi Hazánk Mozgalom;

Újabb szélsőjobboldali EP-frakció alakulhat, a Mi Hazánk is helyet kaphat benne

Az európai szélsőjobboldal lassan kezd úgy kinézni, mint Magyarországon az ellenzéki pártok.

A német AfD vezetésével új szélsőjobboldali pártcsalád jöhet létre az Európai Parlamentben - írja a Politico. A szervezetnek előreláthatólag része lesz a Mi Hazánk európai parlamenti képviselője is, Borvendég Zsuzsanna NER-közeli történész.

„Olyat teszünk ma, ami még nemzeti radikálisnak mondott magyar pártnak sohasem sikerült. Brüsszelben, az Európai Parlamentben, a szövetségeseinkkel megalakítjuk az új európai pártcsaládot, az EP új frakcióját. Ennek az új európai szövetségnek tavaly Budapesten tettük le az alapjait, majd a Szófiai Nyilatkozattal erősítettük meg. Európa ellenségeivel nem egyezkedni akarunk, nem kéredzkedünk be hozzájuk, hanem le akarjuk őket győzni” - írta Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke az X-en, bár azt, hogy kit tartanak Európa ellenségeinek, nem jelölte meg. Mindenesetre több, mint valószínű, hogy nem Vlagyimir Putyin Oroszországát.

A Politico szerint a cseh Szabadság és Közvetlen Demokrácia Párt (SPD) már bejelentette, hogy szerdán az Európai Parlamentben a többi szélsőjobboldali párttal együtt bejelentik a Szuverén Nemzetek Európája nevű új csoport létrehozását. Tomio Okamura, az SPD elnökhelyettese keddi prágai sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az Alternatíva Németországért (AfD) lenne a csoport legerősebb pártja, a többi tagot egyelőre nem nevezte meg. Mindenesetre, ha tényleg frakciót akarnak alakítani, ahhoz 7 országból minimum 23 EP-képviselőre lenne szükségük. A Politico hozzáfűzi, hogy az SPD-nek csak egy EP-képviselője van, de a Mi Hazánk szintén egyetlen EP-képviselője, Borvendég Zsuzsanna már megerősítette, hogy csatlakoznak az új formációhoz. Tomio Okamura a pártszövetség céljait illetően úgy fogalmazott, hogy a Green Deal, a migráció és Európa iszlamizációja ellen jönnek létre. Azt akarják továbbá, hogy Brüsszel hatásköre ne haladja meg a nezmeti kereteket.

Ha minden a terv szerint halad, akkor az Európai Unió hamarosan bőséggel el lesz látva kisméretű szélsőjobboldali pártszövetségekkel, nagyjából úgy, ahogy Magyarország kisméretű ellenzéki pártokkal. Bár a Fidesz-KDNP-t is sorai között tudó „patrióták” színrelépésével az Identitás és Demokrácia (ID) formálisan feloszlott, a Giorgia Meloni vezette Európai Konzervatívok és Reformisták (ECR) több tagja szintén a szélsőjobboldalra sorolható, ezek mellé most pedig bejöhet egy újabb szerveződés is.

A Politico úgy tudja, hogy az AfD-n kívül a szövetségnek szlovák, bolgár, francia, litván és lengyel tagjai is lehetnek, de néhány tárgyalás eredménye még nem tisztázott.