Európai Parlament;Fidesz-KDNP;szakbizottságok;TISZA Párt;

Megkezdődött a helyek elosztása az EP-ben, a Tisza Párt vezető tisztségekben reménykedhet, a Fidesznek szinte biztosan semmi nem fog jutni

A Népszava egyik forrása szerint nem kizárt, hogy Magyar Péter alakulata akár egy elnöki pozíciót is megcsíphet valamelyik szakbizottságban.

A Tisza Párt európai parlamenti képviselői akár egy szakbizottság elnöki pozícióját is sikerrel megpályázhatják, de egy vagy két szakbizottsági vagy delegációs alelnöki tisztségre mindenképpen igényt tarthatnak, tájékoztatták a Népszavát a helyek elosztásáról szóló tárgyalásokat ismerő források. A Demokratikus Koalíció két EP-képviselője nem célzott meg vezetői pozíciót az Európai Parlamentben (EP), a Fidesz és a KDNP 11, illetve a Mi Hazánk egy politikusának pedig jelen állás szerint kevés esélye van bármilyen tisztségre.

Az uniós képviselő-testület frakciói már megállapodtak róla, hogy milyen vezetői pozíciókat birtokolhatnak az EP-ben, a szakbizottságokban és a külkapcsolatokkal foglalkozó delegációkban a következő két és fél évben (két és fél év után újraválasztják az tisztségviselőket). Ezekben a napokban dől el, hogy a posztokra kiket, mely nemzeti küldöttségek tagjait jelölik. A képviselők az EP jövő heti alakuló ülésén szavaznak a testületek összetételéről, a vezetőségeket pedig július végén választják meg.

A pártok erősorrendjét tükröző elosztás szerint a jobbközép pártokat magában foglaló Európai Néppárt (EPP) tagjai tölthetik be a legtöbb irányító posztot: a legnagyobb, 188 fős politikai csoportnak hét szakbizottsági elnöki és 28 alelnöki tisztség jut.

A Tisza Párt hét képviselővel a frakció hetedik legnagyobb nemzeti küldöttsége, így egy vagy két alelnöki helyben joggal reménykedhet. Egy jól tájékozott forrásunk azonban nem zárta ki, hogy akár egy elnöki pozíciót is megcsíphetnek, hozzátéve, hogy politikai, földrajzi és egyéb okok miatt ezekről a legnehezebb megállapodni a politikai csoporton belül.

 A tiszások mindenesetre olyan szakbizottságokba szeretnének beülni, amelyekben jól tudják párosítani szaktudásukat a magyar érdekek képviseletével. Ilyennek tartják egyebek között az Ipari, Kutatási és Energiaügyi, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési, a Gazdasági és Monetáris Bizottságot, illetve a Közegészségügyi Albizottságot.

A Szocialisták és Demokraták parlamenti csoportjához tartozó DK-s Dobrev Klára folytatná munkáját a Szociális és Foglalkoztatási Bizottságban, és pályázik az Alkotmányügyi Bizottságba is, míg póttagként beülne a Regionális Fejlesztési Bizottságba. Párttársa, Molnár Csaba a Költségvetési Ellenőrző Bizottságot célozta meg, másodikként pedig az Ipari, Kutatási és Energiaügyi Bizottságot.

A Fidesz és a KDNP 11 képviselője hétfő óta a Patrióták Európáért nevű radikális, populista frakció tagja. Mivel a kijelölt határidő után alakultak meg, a helyek elosztásánál elődjük, az Identitás és Demokrácia nevű politikai csoport létszámát vették számításba, amely alacsonyabb volt, mint az újdonsült formációé. Így nekik csak két szakbizottsági elnöki és hét alelnöki tisztséget juttattak, ami jóval kevesebb, mint amennyi az EP harmadik legnagyobb, 84 fős pártcsoportjának járna. Mivel az EP jobb- és balközép frakciói arra készülnek, hogy a szélsőséges erők képviselőit ahogy korábban, úgy most is kizárják a különböző parlamenti testületek vezető tisztségeiből, kétséges, hogy a szakbizottsági választásokon megkapják-e a szükséges többséget.

A Mi Hazánk EP-képviselője egyelőre a függetlenek között ül, nekik eleve nem osztanak lapot a Parlament és a testületek vezetőségében.