Európai Parlament;Orbán Viktor;Patrióták Európáért;

A Kreml árnyéka

Hivatalosan is létrejött a Patrióták Európáért frakció, miniszterelnökünk újabb nemzetközi sikere, hallhatjuk. De hogy ténylegesen mennyire hazafiak a patrióták, s ki áll az oroszbarát pártokat tömörítő képviselőcsoport mögött, azzal kapcsolatban akadnak bizonyos intő jelek.

A francia sajtó még 2022-ben számolt be arról a vizsgálatról, amely bizonyította: a Kreml kiterjedt kampányt folytatott a közvélemény manipulálására Franciaországban és Európában. Marine Le Pen pártjának két európai parlamenti képviselője jelentős szerepet játszott az orosz narratíva terjesztésében, derült ki. Feltárták, hogy a Kreml egy médiamágnás révén létrehozta AltIntern nevű projektjét azzal a céllal: alakítsák meg azon szélsőjobb pártok európai szövetségét, amelyek baráti viszonyt ápolnak Oroszországgal. Elgondolkodtató, hogy az oroszbarát frakció létrehozását egyebek mellett Orbán Viktor jelentette be néhány nappal azelőtt, hogy Moszkvába látogatott.

A patrióták frakciójának létrejötte tehát nem Európa, hanem a Kreml érdeke. A képviselőcsoport célja az lesz, hogy bomlassza az EU egységét, bizalmatlanságot gerjesszen Ukrajna támogatását illetően. 

Az már kiderült, Putyinék sikeresek a rombolásban és abban, hogy megvesztegetéssel, dollármilliókkal európai politikusokat toborozzanak.

Európát számos belső nehézség sújtja, de a francia választás is azt igazolta, reménytelen helyzetből is képes talpra állni. A patrióták, állítsanak magukról bármit, károkat okozhatnak ugyan a közvélemény manipulálásával, de nem tudják befolyásolni az EU jövőbeni irányvonalát, még úgy sem, hogy jelenleg a harmadik legnagyobb frakció az övék.

Abból a szempontból még hasznos is a patrióták létrejötte, hogy így már teljesen elkülönülnek a másik jobboldali radikális frakciótól, a Giorgia Meloni által fémjelzett ECR-től, amely atlantista és az Ukrajna megsegítését támogató pártokat tömörít. Tisztábban látható, kire számíthat Európa és kire nem. A patrióták elszigeteltek lesznek az EU-ban és azok is maradnak. És ezen az a tény sem változtat, hogy mindenkit képesek túlharsogni.