Európai Néppárt;frakcióvezető;találkozás;Manfred Weber;Magyar Péter;EP-választás 2024;

Magyar Péter találkozott Manfred Weberrel, elhangzott, hogy a jobbközép erősebb, mint valaha

Az Európai Néppárt (EPP) elnőke és EP-frakcióvezetője jelezte, az EP-frakció jövő kedden dönt a Tisza Párt felvételéről. Előtte tárgyalt Semjén Zsolttal, aki tisztázta, hogy ha az EPP  felveszi a legerősebb ellenzéki pártot, az egyetlen magyar kormánypárti tag kilép az EPP EP-frakciójából.

Örömömre szolgált, hogy Budapesten fogadhattam Manfred Webert, az Európai Néppárt (EPP) elnökét és frakcióvezetőjét – posztolta pénteken Facebook-oldalán Magyar Péter. A Telex cikke szerint a Tisza Párt alelnöke a megbeszélést követően annak a reményének adott hangot, hogy „ez egy csodálatos európai barátság” kezdete lesz. Az új magyar párt egyelőre csak a frakcióhoz csatlakozna, az EPP-hez még nem. Magyar Péter kiemelte, hogy ez, az  EPP a legjobb hely, hogy a magyarok érdekeit képviseljék, konstruktív kapcsolatra törekednek, és a jövő héten megkezdik a munkát, de időnként kritikusak lesznek, vannak érzékeny témáik, de ezt most nem részletezte. Viszont a találkozó után közölte: – A jobbközép erősebb, mint valaha, miközben Orbán Viktor hiába akarta elfoglalni Brüsszelt, hosszú idő után a legrosszabb eredményét érte el.

Magyar Péter arról is beszélt, hogy szerinte „ez a vég kezdete” a Fidesznek, amely Manfred Webert egy kötelező európai sorozásról szóló hazugsággal támadta, az elnök-frakcióvezető ismét tisztázta, hogy ez nem igaz. Maga Manfred Weber azt hangsúlyozta, hogy öt év után térte vissza Budapestre, és jó itt lenni. – Az Európai Néppárt nagy előnnyel nyerte az alig egy hete tartott európai parlamenti választást, így az emberek támogatják a jobbközép elveket. Az egyik kulcsfontosságú elvük, hogy megmentsék az európai demokráciát és harcoljanak a jogállamiságért, a korrupció ellen, ezért harcoltak Magyarország esetében is – mondta az EPP vezetője, aki pénteki útját „ információszerző küldetésnek” nevezte, hozzátéve: az ajtajuk nyitott, de a frakció kedden dönt majd az új jelentkezőkről.

Manfred Weber először Semjén Zsolttal, a KDNP elnökével, miniszterelnök-helyettessel egyeztetett, aki a találkozó után kijelentette: „Világossá tettük – hangsúlyozom, hogy a korrekció és az őszinteség jegyében –, hogy ha megtörténik az, hogy Magyar Pétert felveszik az Európai Néppárt frakciójába, vagy a Tisza Pártot felveszik az Európai Néppártba, akkor a Kereszténydemokrata Néppártnak nem marad más lehetősége, mint az, hogy távozzon onnan.” – Nem arról van szó, hogy meghoztuk a döntést, hogy lépünk, hanem őszintén elmondtuk, hogy Magyar Péter személye számukra elfogadhatatlan a frakcióban, és a Tisza Párt elfogadhatatlan az Európai Néppártban”. Hasonlóan vélekedett erről az érintett egyetlen magyar néppárti EP-képviselő is, a KDNP-s Hölvényi György is.