robbanás;Hollandia;Rotterdam;

Robbantás volt egy rotterdami iskolánál, az épület homlokzatára horogkereszteket festettek

Péntekre virradóra, hajnali négy óra körül hozták működésbe a robbanószerkezetet, az incidensben senki sem sebesült meg. A hatóságok átvizsgálták a környéket, de nem találtak gyanúsítottat.

Péntekre virradóra detonáció történt egy rotterdami építőipari szakiskola bejáratánál, az elkövetők horogkereszteket és obszcén szavakat festettek az épület homlokzatára – írta pénteken az NlTimes hírportál.

A rendőrség közlései szerint a robbanószerkezetet hajnali négy óra körül hozták működésbe. Az épület számos ablaka betört, de az incidensben senki sem sebesült meg. A sajtóban közzétett fotókon az látszik, hogy

legalább öt horogkeresztet, valamint a „rohadt náci” kifejezést fújták vörös színű spray-vel a szakiskola ablakaira.

A hatóságok átvizsgálták a környéket, de nem találtak gyanúsítottat. A rendőrség tovább nyomoz az ügyben.

Rateb Abawi, az iskola szóvivője a holland sajtónak nyilatkozva elmondta, hogy nem sejti ki és milyen indíték állhatott a robbantás hátterében.

„Az iskola nem kapott előzetes bejelentést, hogy bárki tervezne elkövetni valamit”

– tette hozzá.

A betört ablakokat letakarták, a horogkereszteket és a többi graffitit pedig eltávolították az épület homlokzatáról. A tanítás pénteken a szokásos módon folytatódik.

Egy csütörtökön közzétett rendőrségi jelentés szerint év eleje óta 496 robbantásos támadást követtek el hollandiai lakóházak és vállalkozások ellen, több mint kétszeresét a tavalyi év azonos időszakában történt ilyen jellegű incidenseknek. Továbbra is Rotterdamban és Amszterdamban történik a legtöbb támadás, de egyre többet követnek el kisebb városokban is. A hatóságok és a holland települések polgármesterei fokozott segítséget kértek a növekvő bűnözés elleni küzdelemhez, és egyebek mellett a támadásokhoz gyakran használt Kobra tűzijátéktelepek európai uniós szintű betiltását szorgalmazták.