Geert Wilders;kormányalakítás;Hollandia;Szabadságpárt;

Két magyar származású tagja is lehet az alakuló holland kormánynak

A Geert Wilders vezette Szabadságpárt Szabó Zsolt digitalizációs szakértőt, cégvezetőt jelölte digitalizációért felelős államtitkárnak, a gazdasági tárca várományosa pedig az anyai ágon magyar származású, Magyarország tiszteletbeli konzuljának kinevezett Dirk Beljaarts.

Csaknem hét hónappal a 2023. novemberi választások után elkezdett kialakulni a holland jobboldali koalíciós kormány, amely 29 miniszterből fog állni. A tárcák közül kilencet a Geert Wilders vezette Szabadságpárt (PVV) tölthet be – írja a Telex.

A portál összefoglalója szerint

a párt a magyar származású Szabó Zsolt digitalizációs szakértőt, cégvezetőt jelölte digitalizációért felelős államtitkárnak.

A 62 éves politikus a jobboldali-liberális Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért (VVD) tagja, 2003 és 2006 között a párt képviselője is volt, társadalmi munkában pedig a Hungarian Business Network tanácsadó testületének tagja. Államtitkárként olyan fontos területekért felel majd, mint a kormányzati rendszerek biztonsága, a mesterséges intelligenciával kapcsolatos kormánypolitika vagy a dezinformáció és álhírek elleni intézkedések. De hagyományosan ehhez az államtitkársághoz tartoznak a Hollandia karib-tengeri területeivel tartott kapcsolatok is. A gazdasági tárca várományosa pedig az anyai ágon magyar származású, Magyarország tiszteletbeli konzuljának kinevezett 46 éves Dirk Beljaarts, aki a holland vállalkozói- és iparkamara elnöke.

A 60 éves Geert Wilders egyébként ezer szállal kötődik Magyarországhoz, magyar felesége van, 1992-ben Budapesten kelt egybe Márfai Krisztina exdiplomatával. Rendszeresen nyaral a Balatonon, a Népszabadságnak a politikus már 2008-ban arról mesélt, hogy „ötszázszor” is megfordult már itt, magyarul idézte Petőfi Sándor egyik versét, és elmesélte, hogy az Országháztól „kőhajításnyira” tartották az esküvőt. Néha beugrik Orbán Viktorhoz is, akivel elég szívélyes viszonyban van.