oktatás;pedagógusok;jutalom;Hadházy Ákos;státusztörvény;

A státusztörvény miatt pedagógusok százai eshettek el a jubileumi jutalmuktól

Ők a január 1. előtti rendszerben még nem érték el a jubileumot, a január 1. utáni szabályok szerint azonban már túl is léptek rajta.

Több száz pedagógustól vette el véglegesen a két-három havi fizetésüknek megfelelő jubileumi jutalmat a kormány - írja Hadházy Ákos a Facebook-oldalán. A független országgyűlési képviselő szerint az eljárás egészen megdöbbentő, az átvert tanárok pedig hiába fordultak a tankerületekhez, Oktatási Hivatalhoz, a belügyminiszterhez, „mindenünnen csak a szenvtelen hivatali nyelven megírt, az empátia csíráit is hiányoló elutasításokat kaptak”.

A pedagógusoknak a jubileumi jutalom akkor jár, amikor a hivatalban eltöltött idejük eléri a 25, a 30, illetve a 40 évet, az összeget azon a napon folyósítják, amikor a számított szolgálati idejük az említett határhoz ér. Ez korábban is járt, azonban eddig csak az állami intézményekben eltöltött szolgálati időt számították be, az alapítványi, egyházi iskolákban ledolgozott éveket nem.

Hadházy szerint ez az új státusztörvénnyel megváltozott, január 1-től immár a nem állami intézmények dolgozóinak is jár jutalom, illetve az ott eltöltött éveket is beleszámolják a szolgálati időbe.

„És itt jön csavar: a törvény szerint a pénzt a 25., 30., 40. év elérésének napján kell folyósítani. Csakhogy a megváltozott számítás szerint több száz olyan tanár van, aki a január 1. előtti rendszerben még nem érte el a jubileumot, a január 1. utáni szabályok szerint azonban már túl is lépett rajta (mert például korábban egy évet alapítványi iskolában dolgozott, amit mostantól beszámítanak)”

– írja a képviselő.

Hadházy szerint egy Facebook-csoportban 469 hoppon maradt pedagógus jelezte, hogy így járt. Többen közülük hozzájárultak, hogy a képviselő anonimizáltan közzé tegye a kapott elutasításokat: