lemondás;Belgium;Fülöp király;Alexander de Croo;választás 2024;

A belga király elfogadta a miniszterelnök lemondását

Alexander De Croo közölte, a kormány tovább viszi az aktuális ügyeket és előkészíti a hivatalok átadását az új szövetségi kabinetnek.

Alexander De Croo belga miniszterelnök a közösségi oldalán jelentette be hétfőn, hogy Fülöp király elfogadta a lemondását. A kormány az új kabinet eskütételéig marad hivatalban.

Belgiumban vasárnap az európai parlamenti voksolással együtt tartották a szövetségi és regionális választást. Ezen Alexander De Croo pártja, a flamand liberális párt (Open VLD) 12 képviselőházi mandátumából ötöt elveszített.

A belga miniszterelnök a választás eredményét csalódásnak nevezte, amelyért vállalja a felelősséget, és közölte, a kormány tovább viszi az aktuális ügyeket és előkészíti a hivatalok átadását az új szövetségi kabinetnek.

A belgiumi szövetségi és regionális választásokon az Új Flamand Szövetség érte el a legjobb eredményt, az alsóház 150 mandátumából – a jelenlegihez képest egy helyet veszítve – 24-et szerzett meg.

A 2019-es választásokat követően Belgiumban hosszú ideig nem alakult kormány. Alexander De Croo 652 nappal a voksolás után esküdött fel a „Vivaldi-koalíció” néven ismert hétpárti kormány miniszterelnökeként.

Az országban a törvényhozó hatalom letéteményese a kétkamarás szövetségi parlament. A felsőház, a szenátus 60 tagja közül ötvenet a regionális parlamentek, tízet pedig ezek a szenátorok választanak meg. Az alsóház 150 tagját közvetlenül, öt évre választják, északon csak flamand, délen csak vallon pártra lehet szavazni. A szövetségi kormányban azonos számú flamand és vallon miniszternek kell lennie.