lemondás;Csák János;

Lemondott Csák János kulturális és innovációs miniszter

Váratlan.

Benyújtotta a lemondását Orbán Viktornak Csák János, a kulturális és innovációs miniszter.

Minderről maga az érintett beszélt a Mandinernek. Csák János azt mondta, a négy évre tervezett munkát sikerült két év alatt elvégezni, így itt az ideje átadni a stafétát a fiatal nemzedéknek. Amit vállaltam, illetve vállaltunk, az minden területen sínen van - fogalmazott.

Hozzátette, amikor az ember elvállal egy ilyen „megtisztelő és felemelő” tisztséget, száz százalékig annak a mandátumnak a beteljesítésére törekszik. Ez is volt a megállapodása Orbán Viktorral, akivel régi jó barátságban vannak.

Határozott nemmel felelt arra a kérdésre, hogy eleve csak két évre vállalta-e a feladatot. 

Kulturális és Innovációs miniszterként Csák János volt az, aki kirúgta L. Simon Lászlót a Nemzeti Múzeumban rendezett 2023-as World Press Photo kiállítás körüli mondvacsinált botrányban, de ő volt az is, aki nem fogadta el Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója lemondását a teátrum két színésze, Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó szintén messzire visszhangzó tavalyi balesete után. Az ő nevéhez fűződik annak a törvénynek a tervezete is, amely minden eddiginél nagyobb központosítást tesz lehetővé a kulturális életben.